Kabinet speelt met budgettair vuur

Source: W. Koolmees i, published on Tuesday, May 17 2011.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees is bezorgd over de voortgang van de bezuinigingen van het kabinet. De Algemene Rekenkamer komt vandaag met de bezuinigingsmonitor 2011. Conclusie: het kabinet loopt al 370 miljoen euro aan bezuinigingen achter.

Papieren bezuinigingen

De Rekenkamer telt een bezuinigingstegenvaller van zo’n 370 miljoen euro over 2011. Het kabinet verliest 150 miljoen euro door het uitblijven van onder andere de Btw-verhoging op de kunsten en verhogen van de assurantiebelasting. Bovendien stelt de Rekenkamer dat onder meer Defensie investeringen in materieel (163 van de 200 miljoen) naar latere jaren uit, waardoor het eigenlijk geen bezuinigingen zijn. Daar komt bij dat verschillende ministeries 40 miljoen euro aan bezuinigingen inboeken, maar niet toewijzen aan een activiteit. Waardoor het vooral papieren bezuinigingen zijn.

Van uitstel komt afstel

Koolmees: "Een zorgelijke ontwikkeling. Het kabinet loopt achter de feiten aan. Bovendien zijn Rutte en Verhagen vaag over verschillende bezuinigingen of stellen ze zelfs uit. We gaan toe naar het van uitstel komt afstel kabinet. Hoe gaan we ooit de 9 miljard euro aan bezuinigingen halen?"

Sprokkelkabinet

Doordat het kabinet de bezuinigingsdoelstellingen niet haalt en kampt met fikse tegenvallers in de zorg, vreest Koolmees dat andere departementen de gaten moeten dichten. "Ik zie er erg op toe dat onderwijs niet nog meer te lijden krijgt. Door het uitblijven van echte hervormingen als de AOW of de WW speelt het kabinet met budgettair vuur. Rutte en Verhagen sprokkelen nu maar wat bezuinigingen bij elkaar."

Kwaliteit rapport roept vertrouwen op

De sociaal-liberaal is wel te spreken over de kwaliteit van de begrotingsmonitor. "Het roept vertrouwen op hoe gedetailleerd de Algemene Rekenkamer de begrotingen heeft doorlopen. Ik steun de oproep van de Rekenkamer om een jaarlijkse analyse te maken dan ook van harte."