Een nieuw begin

Source: E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, published on Tuesday, October 19 2010.

Een nieuw kabinet is aangetreden. Volgende week zal na het herfstreces al het Kamerwerk in volle hevigheid losbarsten. Een nieuw begin lijkt het. Een goed moment ook om m’n wekelijkse weblog op te pakken. Want het kriebelt! In het nieuwe coalitieakkoord staat genoeg waar ik een ander verhaal tegenover wil stellen. En nieuwe ervaringen en gebeurtenissen wissel ik graag uit.

Zoals mijn bezoek aan het ‘t Ecoloar bijvoorbeeld. Een kleinschalig biologisch bedrijf met melk- en vleeskoeien. Mijn man Joan en ik komen er de afgelopen jaren al regelmatig om vlees te kopen. Maar vandaag met boer Andre Mulder en Bavo van den Idsert van de Vereniging biologische producenten en handel eens uitvoerig doorgepraat over biologische landbouw, nieuwe ontwikkelingen in de biologische sector, het Europese landbouwbeleid en wat het nieuwe kabinet vooral wel en niet moet doen om biologische landbouw de ruimte te geven. Het kader wat een overheid neerzet is namelijk van grote belang. Dankzij nieuwe wet- en regelgeving maakt biologische landbouw in Frankrijk een stormachtige groei door. Op voedselproductie mag je niet zomaar de vrije markt loslaten. Daarvoor zijn de belangen van voedselveiligheid en voedselzekerheid te groot. Boeren voorzien in belangrijke maatschappelijke behoeften, ook als het gaat om landschap- en natuurbeheer. Dat zal beloond moeten worden. Waar dat niet direct verwerkt zit in de prijs van het voedselproduct, zal daar een aparte prijs voor betaald moeten worden.

Andre Mulder wil niets weten van een slachtofferrol. Hij voelt zich elke dag weer uitgedaagd om te laten zien dat het mogelijk is met een kleinschalig extensief bedrijf een boterham te verdienen en oplossingen voor problemen vooral in de natuur zelf te zoeken. Hij is een van de weinige boeren die geen antibiotica gebruikt. Het geheim? Een koe in het voorjaar laten kalveren, wanneer het beste voer voor handen is; een dier laten uitzieken, als het ziek wordt; en infectiedruk verlichten door een lichte en ruime stal (waar de koeien hooguit 3 maanden van het jaar in staan).

Het klinkt eigenlijk heel logisch. Mijn bewondering voor deze ondernemer is verder gegroeid. Mijn verwondering over de schepping en onze Schepper is nog groter. Hij heeft ons zoveel toevertrouwd om te beheren en te bewaren als goede rentmeesters. Het antwoord van Andre op de vraag van Bavo of het land van hem was klopte: ‘Nee, het is niet van mij. Ik ben slechts rentmeester!’

Meer weten over dit bedrijf? Zie www.ecoloar.nl