Lux Filmprijs in Venetië

Source: European Parliament (EP) i, published on Thursday, September 9 2010, 14:25.

Op 10 en 11 september zullen op het filmfestival in Venetië de drie films vertoond worden die genomineerd zijn voor de Lux Filmprijs van het Europese Parlement i. Aan dit evenement nemen dit jaar ook 27 Europeanen jonger dan 26 deel met een passie voor cinema. Op een gemeenschappelijke blog vertellen ze over hun ervaring. Met dit initiatief wil het Parlement hoofdzakelijk de dialoog promoten en het jonge Europese cinemapubliek een hart onder de riem steken.

Winnaars van de voorbije edities

  • Auf der anderen Seite (2007)
  • Le Silence de Lorna (2008)
  • Welcome (2009)

Dit initiatief geeft volgens Doris Pack i, voorzitter van de commissie Cultuur i "een stem aan een nieuw en jong publiek, door de dialoog te promoten tussen de 27 jonge filmliefhebbers, professionele Europese filmmakers en vertegenwoordigers van het Parlement".

Lux Filmprijs: speciale vertoning in Venetië

De drie genomineerde films voor de Lux Filmprijs zullen in Venetië als special event vertoond worden. Het gaat om Akadimia Platonos van Filippos Tsitos (Griekenland/Duitsland), Die Fremde van Feo Aladag (Duitsland), en Illégal van Olivier Masset-Depasse (België/Frankrijk/Luxemburg).

De films geven een beeld van de Europeanen met hun overtuigingen, twijfels en zoektocht naar identiteit. De parlementsleden zullen stemmen over de uiteindelijke winnaar, die op 24 november in Straatsburg de prijs uit de hand van parlementsvoorzitter Buzek i in ontvangst zal nemen.

REF. : 20100902STO81051

Nadere informatie :