34ste vergadering van de EER-Raad, Brussels

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
date November 22, 2010
city Brussels, België
location Justus Lipsius, Wetstraat 175 Show location
organisation Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i

De EER-Raad vindt eenmaal per semester plaats en is samengesteld uit, langs de ene kant, de leden van de EU, die op de Raad vertegenwoordigd zijn door het (roterend) Voorzitterschap en, langs de andere kant, de drie leden van de EVA, die eveneens behoren tot de EER (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), en die op de Raad vertegenwoordigd worden door hun respectievelijke Ministers van Buitenlandse Zaken, onder Voorzitterschap (roterend, per semester) van een van de drie landen van de EER/EVA.

De Europese Economische Ruimte (EER) werd opgericht in 1994 door drie van de vier leden van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA: Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) en de Europese Gemeenschap. Zwitserland maakt geen deel uit van de EER, maar heeft bilaterale akkoorden gesloten met de Europese Gemeenschap.

De EER laat de drie landen van de EVA, leden van de EER, toe om deel te nemen aan de vier fundamentele vrijheden van de interne markt van de Europese Unie: vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen. Het EER-Verdrag voorziet eveneens een samenwerking binnen domeinen zoals onderzoek en onderwijs.

Daartegenover dienen de drie EER/EVA-landen het acquis communautaire aan te nemen inzake de domeinen die voorzien worden in het Verdrag.

De EER-Raad vindt eenmaal per semester plaats en is samengesteld uit, langs de ene kant, de leden van de EU, die op de Raad vertegenwoordigd zijn door het (roterend) Voorzitterschap en, langs de andere kant, de drie leden van de EVA, die eveneens behoren tot de EER (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), en die op de Raad vertegenwoordigd worden door hun respectievelijke Ministers van Buitenlandse Zaken, onder Voorzitterschap (roterend, per semester) van een van de drie landen van de EER/EVA. Dit Voorzitterschap wordt tijdens het tweede semester van 2010 waargenomen door IJsland.

De EER-Raad verloopt in twee luiken : eerst, de politieke dialoog met de EER/EVA-landen en nadien, de EER-Raad zelf, die zich zal buigen over de actuele dossiers. Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, is de Hoge Vertegenwoordiger C. Ashton bevoegd voor de politieke dialoog.

Start: in de ochtend, in de marge van de Raad Buitenlandse Zaken.


1.

More about...