Nachtmerrie

Source: J. (Jan) Schinkelshoek i, published on Saturday, March 13 2010.

Een ‘nachtmerrie’ voor het CDA?

Nog maar nauwelijks bekomen van de leiderschapswissel aan de top van de PvdA - Job Cohen neemt het over van Wouter Bos - of het halve Binnenhof wist het zeker: dit gaat ten koste van het CDA.

Zo, zo...

Voor dat soort politieke waarzeggerijen en andere sterrenwichelarijen geef ik, eerlijk gezegd, niet zo veel. Meestal zijn dat soort voorspellingen meer wensen dat feiten. Alsof de stormachtige ontwikkelingen van de laatste tijd - in nog geen maand is het halve Binnenhof ‘verbouwd’ - niet laten zien hoeveel er kan veranderen. Ook in de maanden naar 9 juni.

Ja, er is veel veranderd.

Bos’ terugtreden ten gunste van Cohen - een verrassende move - heeft in een pennenstreek veel politieke strategieën doorkruist. Niet alleen bij GroenLinks (Femke Halsema) en D66 (Alexander Pechtold) die zich beroofd zien van de mogelijkheid om zich als progressief alternatief voor de PvdA van Wouter Bos te presenteren.

Ook andere partijen, inclusief het CDA, krijgen te maken met een ‘tegenstander’ bij de PvdA die nieuw en fris oogt. Dat is in tijden als deze - tijden waarin politici een kortere houdbaarheidsdatum hebben dan Drees en Lubbers hadden - een pluspunt. De eerste opiniepeilingen geven inderdaad aan dat het nieuwe gezicht ongevraagd een groot voordeel van de twijfel krijgt.

Maar verandert de leiderschapswissel bij de PvdA het werkelijk zo veel aan de grondpatronen van de campagne op weg naar de Kamerverkiezingen?

Ik betwijfel het.

Na de kabinetscrisis werd al snel duidelijk dat het een strijd tussen de PvdA en Geert Wilders zou gaan. Dat blijft ook na het vertrek van Bos zo. Met Cohen verschaft de PvdA zich een betere uitgangsstelling. Maar het zal het optreden van Wilders - hardhandig, ruw, ongegeneerd - eerder verharden.

In zo’n bikkelharde, grove en nietsontziende verkiezingscampagne liggen kansen van jewelste voor het CDA onder Jan Peter Balkenende, een partij en een politicus die al eerder een vluchtheuvel in tijden van onzekerheid, polarisatie en instabiliteit zijn geweest. Meer dan ooit kan het CDA z’n toegevoegde waarde bewijzen.

Een nachtmerrie? Ja, Nederland kan op 10 juni met schrik wakker worden om te ontdekken dat meer dan ooit verward, verwilderd en verdeeld is. En minder bestuurbaar.

Den Haag, maart 2010