De aanhouder wint: een ombudsman voor ieder kind!

Source: K. (Khadija) Arib i, published on Thursday, April 22 2010.

De Ombudsman voor Kinderen komt er! Een paar weken geleden schreef ik hier al dat het na tien jaar hard werken niet lang meer kon duren. Gisteren was het zover: Een meerderheid van de Kamer stemde in met mijn voorstel voor de Kinderombudsman. Het VN-comitee heeft Nederland jaren geleden al verzocht een Kinderombudsman in te stellen. Ik ben blij dat de Kamer eindelijk inziet waarom de PvdA deze speciale Kinderombudsman zo belangrijk vindt.

Elk kind kan straks bij deze Ombudsman terecht met klachten over jeugdzorg en onderwijs, maar ook ouders kunnen aankloppen. Bijvoorbeeld als er in een stad te weinig kinderopvang is. De Kinderombudsman kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over zaken die kinderen raken en er gelijk bij zijn als er iets mis is met de veiligheid op scholen. Kortom; als blijkt dat de overheid kinderen in de kou laat staan, is de Kinderombudsman de eerste om er iets van te zeggen. Zo krijgen kinderen de stem die ze nu nog missen.

Natuurlijk moet de Eerste Kamer het voorstel nog goedkeuren, voor het echt doorgaat. Maar ik kan me niet voorstellen dat na zoveel enthousiasme en steun er nog iemand is die zo’n belangrijke ontwikkeling wil tegenhouden. Ik zou in ieder geval het liefst zien dat de eerste kinderen hun klachten morgen al kunnen delen met de Kinderombudsman.

Bekijk hieronder ook het item over de kinderombudsman uit het Jeugdjournaal.