Een week van voorbereiding en spreekbeurten

Source: P. (Peter) van Dalen i, published on Wednesday, April 14 2010.

Deze week vinden geen commissievergaderingen plaats en is er ook geen Plenaire. De werkzaamheden gaan echter door. Deze week sprak ik op enkele bijeenkomsten en werden voorbereidingen getroffen voor mijn reis naar India en de presentatie van mijn rapport zeevaartbeleid in de plenaire vergadering volgende week. Ook staat morgen een werkbezoek op het programma in Groningen.

Jaarvergadering DPA

Afgelopen vrijdag sprak ik op de jaarvergadering van de Dutch Produce Association(DPA) toe. Dat is de sectorvereniging van de afzetorganisaties voor groenten, fruit en paddenstoelen in Nederland. Ik sprak onder andere over de recente ontwikkelingen in Europa, de toenemende macht van het Europees Parlement door het Verdrag van Lissabon, en de kansen die dat met zich meebrengt. Uiteraard kwam ons verkiezingsprogramma ook ruim aan bod. Onze visie op verduurzaming van de sector, kwekersrecht en cisgenese viel in goede aarde. Minder blij waren de toehoorders met de plannen in het nieuwe ChristenUnie-verkiezingsprogramma om de productschappen af te schaffen.

Hoorzitting ECR landbouwbeleid

Afgelopen dinsdag sprak ik wederom over de visie van de ChristenUnie op het Europese landbouwbeleid. Dit keer op een hoorzitting over de toekomst van de landbouw in Europa, georganiseerd door een aantal ECR-collega’s. Een van de andere sprekers was de nieuwe Europese Commissaris van Landbouw, D. Ciolos. Ook hier brak ik een lans voor cisgenese: het door genetische modificatie overbrengen van een eigenschap binnen een soort van de ene plant naar een andere plant. Door soorteigen genen te gebruiken vallen een aantal nadelen weg van transgenese, waarbij soortvreemde genen worden ingebracht. Deze cisgenese-techniek brengt veel voordelen met zich mee, waaronder een enorme tijdwinst ten op zicht van klassiek kruisen, zonder dat er echt gesleuteld wordt aan de Schepping!

Voorbereiding India-reis

Over twee weken breng ik een bezoek aan India. Dit bezoek wordt georganiseerd door de delegatie van het Europees Parlement voor relaties met India, waar ik lid van ben. Afgelopen week werden de contouren bekend van de reis, die een week gaat duren. Het programma zoals het nu is voorgesteld door de delegatie, richt zich met name op de onderwerpen veiligheid vs. terrorisme, en klimaatverandering vs. duurzame energie. Ik vind dit te beperkt en heb daarom een aantal veranderingen in het programma aangebracht om andere elementen in te brengen, namelijk kinderarbeid en de positie van de Dalits (kastelozen).

Afgelopen maandag heb ik ter voorbereiding van de reis een aantal bijeenkomsten gehad met vertegenwoordigers van Open Doors, Operatie Mobilisatie, PRISMA en de Landelijke India-werkgroep. Het waren goede bijeenkomsten waarin ik veel informatie en contacten heb meegekregen. Daarnaast hebben we met elkaar een paar concrete boodschappen geformuleerd die ik tijdens het bezoek aan verschillende Indiase leiders zal overbrengen. Mijn doel voor de reis is om goede relaties op te bouwen met Indiase vertegenwoordigers; relaties die de komende jaren nuttig zullen zijn voor mijn werk in de India-delegatie. Tegelijkertijd wil ik mij wel uitspreken vóór maatregelen om kinderarbeid af te schaffen en vóór maatregelen ter verbetering van de positie van de Dalits.

Werkbezoek Groningen

Donderdag ga ik met de Eurofractie op werkbezoek naar Groningen. Ik zal symbolisch een boom planten in Blauwestad, om daarmee aandacht te vragen voor een groene omgeving. Naast Blauwestad zullen we ook het chemiepark bij Delftzijl bezoeken. De dag staat in het teken van kennisuitwisseling met ChristenUnie-collega’s uit de Provinciale Staten en plaatselijke fracties. Dit vind ik zeer belangrijk: Europa en de provincie hebben veel met elkaar te maken. Het is van belang dat we elkaar als ChristenUnie-collega’s kunnen versterken en elkaar weten te vinden. Daarom investeer ik ook in zulke bezoeken in het land.

Rapport Zeevaartbeleid tot 2018

Aankomende maandag is in Straatsburg de plenaire behandeling van mijn rapport over zeevaartbeleid tot 2018. In de Transportcommissie van het Europees Parlement heeft een grote meerderheid zich uitgesproken voor dit rapport. Ik roep hierin op het gebruik van zogeheten groene havens te stimuleren. In een groene haven worden schonere schepen sneller geholpen en hoeven ze minder havengelden te betalen. Dat is een goede prikkel om het zeevervoer duurzaam te maken. Niet alleen de zeevaart moet schoner worden, maar de hele Europese vervoerketen moet duurzamer worden. Ik ben daarom groot voorstander van onderzoek naar nieuwe technologische ontwikkelingen die de uitstoot van scheepsmotoren schoner maken.