Straatsburgweek maart 2010

Source: P. (Peter) van Dalen i, published on Friday, March 12 2010.
zijaanzicht vlaggen tour
Bron: Blog ChristenUnie

In de plenaire week van maart in Straatsburg stonden veel belangrijke items op de agenda. Voor mij sprongen de onderwerpen aangaande Israël, het milieu en vermindering regeldruk er bovenuit. In deze weblog neem ik u mee langs de belangrijkste onderwerpen van deze week.

Groepsbezoeken

Je leert het EP het beste kennen door er daadwerkelijk zelf naar toe te komen. Elk jaar kunnen we op deze manier honderden mensen laten zien wat voor verschil christelijke politiek in Europa maakt. Als u belangstelling hebt voor een bezoek: neem contact op met de fractie (info@eurofractie.christenunie.nl)!

Evaluatie Kopenhagen-akkoord

Dinsdag sprak de commissaris voor Klimaat voor het eerst in het parlement. Connie Hedegaard heeft duidelijk veel ambitie en dat waardeer ik zeer. Ik ben het met haar eens dat Europa de leiderschapsrol op zich moeten nemen en moet vechten voor een robuust, bindend internationaal akkoord in Mexico.

Rapport-Goldstone

Het Europees Parlement steunde deze week een rapport van de Verenigde Naties waarin zowel Israël als de Palestijnen worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat om de resultaten van een onderzoek naar het optreden tijdens het gewapende conflict in Gaza, dat eind 2008 uitbrak en enkele weken duurde. De door de VN ingestelde commissie werd geleid door de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone.

Wij hebben veel aan te merken op het rapport. Israel krijgt in het rapport veel kritiek, onder andere omdat het gevuurd heeft op economische- en burgerlijke doelen. Echter, Hamas heeft deze doelen misbruikt. Goldstone heeft het helaas niet nodig gevonden te onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval was. Goldstone onderzoekt dus niet wat Hamas heeft misdaan en deelt eenzijdig een tik uit aan Israël. Dat wekt geen vertrouwen in het rapport omdat uit andere bronnen blijkt dat Hamas zich inderdaad verschanste óók in ziekenhuizen, ambulances en burgerbebouwing. Daarom zijn wij van mening dat de aanbevelingen die Goldstone doet in zijn rapport niet klakkeloos kunnen worden overgenomen.

Gilad Shalit

In het Parlement kwam nog een onderwerp uit Israël aan bod: de gevangenschap van de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Op donderdag werd een resolutie aangenomen waarin het Parlement de gijzelnemers oproept om Shalit per direct vrij te laten. De resolutie roept de Europese Unie en haar lidstaten op om waar mogelijk een positieve bijdrage te leveren aan dit gijzeldrama dat al zo lang voorsleept. De vader van de Israëlische soldaat was deze week in het Parlement aanwezig.

Vrijstelling jaarrekening voor micro-ondernemingen

Verplichtingen wat betreft de jaarrekening zijn onevenredig zwaar voor kleine ondernemingen. Zeer kleine ondernemingen kunnen worden vrijgesteld van de verplichting om een jaarrekening op te stellen, nu het Europarlement woensdag een wijziging van de Europese boekhoudkundige regels heeft goedgekeurd. Wij hebben deze wijziging gesteund. Vrijstelling levert grote besparing in tijd en geld voor kleine ondernemingen, en verminderd de regeldruk. We zijn blij hiermee een stapje vooruit te hebben gezet!

Roma

In april dit jaar wordt er een grote Europese Roma Top georganiseerd in het Spaanse Córdoba. In het Europees Parlement werd deze week op woensdag gediscussieerd over de onderwerpen voor deze Roma Top en over een Europese strategie voor de integratie van de Roma. De ChristenUnie is een groot voorstander van de bestrijding van discriminatie ten opzichte van de Roma en het inzetten van Europese fondsen om de integratie te bevorderen.

Daarnaast hebben we echter twee elementen in de discussie ingebracht: ten eerste moeten de Roma ook zelf de verantwoordelijkheid oppakken om de misstanden in hun gemeenschappen te bestrijden. En het zou goed zijn als er een soort Roma-Obama zou opstaan om als voorbeeld, als rolmodel te dienen. Ten tweede is de reikwijdte van de Europese fondsen ook maar beperkt. De Roma integratie is vooral een maatschappelijk vraagstuk voor de landen waar ze vaak al generaties lang wonen. Deze landen zullen dus zelf het voortouw moeten nemen en niet wachten op Europees geld. Daar waar Europa kan aansluiten bij initiatieven van de Roma, of de landen waar ze wonen, zal de hulp veel effectiever kunnen worden ingezet!