Hof stelt opleidingsvergoeding voor jonge spelers verplicht

Tuesday, March 16 2010, 14:53

In een officiële uitspraak heeft het Europees Hof van Justitie i aangegeven dat voetbalclubs recht hebben op een vergoeding als jonge spelers die door hen zijn opgeleid hun eerste professionele contract tekenen bij een club in een ander EU-land i. Deze uitspraak volgde naar aanleiding van een zaak waarin de inmiddels 29-jarige Franse speler Olivier Bernard de hoofdrol speelde, door na het aflopen van zijn driejarig opleidingstraject bij Olympique Lyon in 2000 een contract te signeren bij Newcastle United.

De Europese rechters stellen in hun arrest dat het instellen van betaling van een opleidingsvergoeding in beginsel een beperking van het vrije verkeer van werknemers is en dat sport als economische activiteit onder de bepalingen van de Europese Verdragen i valt. Zij menen echter ook dat daarbij rekening moest worden gehouden met de specifieke kenmerken van sport en in het bijzonder met de sociale en educatieve functie van het voetbal. In dat kader wil het Hof clubs aansporen om op te zoek gaan naar talent en jonge spelers op te leiden en meent zij dat het beginsel van vrij verkeer van werknemers deze doelstelling niet in de weg mag staan. Om deze reden acht het Hof een opleidingsvergoeding meer dan gerechtvaardigd.

Als direct gevolg van de uitspraak heeft de wereldvoetbalbond FIFA regels opgesteld die waarborgen dat de clubs en niet de spelers voor de betaling van dergelijke vergoedingen opdraaien. De hoogte van een vergoeding wordt vastgesteld op basis van de trainingskosten. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal opleidingen dat door clubs betaald moet worden om één professionele speler te trainen.