Met z'n allen én alleen kun je klimaatverandering tegengaan

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Tuesday, January 26 2010.

Energiebesparing is goed voor klimaat en portemonnee. Dat weet de jeugdzorginstelling LSG Rentray in Eefde ook. Ik was er gisteren en gaf het startschot van de verbouwing van het hoofdgebouw. Dit wordt verbouwd volgens de laatste duurzaamheidseisen. Rentray maakt de boel een stuk energiezuiniger. Met een aantal simpele ingrepen, zoals dakisolatie en centrale punten voor verwarming en koeling, drukken zij de energiekosten. Zo besparen ze geld.

Dankzij deze besparing kan de club straks 100 jongeren onderbrengen, tegenover 70 nu. Het geld voor de verbouwing komt uit het crisispakket. Om alle jeugdzorggebouwen duurzaam te renoveren is een bedrag van 80 miljoen euro gereserveerd. LSG Rentray gebruikt hier 2 miljoen euro van en leggen zelf 1,1 miljoen bij.

’s Avonds was ik Deventer. Om precies te zijn op de Saxxion hogeschool. Met de greenovatortour wil ik studenten en (startende) ondernemers stimuleren werk te maken van duurzaamheid. De avonden van deze toer - die door heel Nederland voert - vind ik altijd erg inspirerend. Gisteravond was geen uitzondering.

Goede voorbeelden waren er van Foreco dat door zacht hout te bewerken met een biologisch preparaat op basis van suikerriet, het hout dezelfde kwalificaties geeft als tropisch hardhout - duurzaam hout dus. En van Amanda Ngabirano die met het Cycling in Uganda programma zowel duurzaamheid als de positie van de vrouw in haar geboorteland wil verbeteren.

Vale Ouwe, een culinair projectmanagement bedrijf, dat in de hele keten duurzaamheid een plek heeft gegeven, verzorgde de catering.

Met dit soort duurzaamheidsinitiatieven laten we zien dat we met z’n allen én alleen veel kunnen doen voor duurzaamheid en tegen de klimaatverandering.