Lekker fris op school

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Monday, January 18 2010.

Ik ben samen met staatssecretaris Dijksma op bezoek geweest bij de Benedictusschool in Heiloo. Deze school heeft een aantal innovatieve en vaak simpele maatregelen getroffen, die zowel voor een beter binnenmilieu (bijvoorbeeld voldoende frisse lucht) als minder energieverbruik zorgen.

Deze extra investeringen in het nieuwe gebouw kostten weinig geld, zijn binnen een half jaar terugverdiend en het belangrijkste: de kinderen en leerkrachten hebben er veel baat bij… Zij hebben veel minder last van hoofdpijn en kunnen zich veel beter concentreren.

Fantastisch om te zien dat je met een maatregel uit het crisispakket van het kabinet 2 vliegen in een klap kunt slaan: Kinderen presteren beter en je bespaart energie. Het geld komt namelijk uit de pot van 100 miljoen euro die we als kabinet hebben vrijgemaakt om het binnenmilieu op basisscholen te verbeteren. Van het geld kunnen de scholen ook energiebesparende maatregelen treffen. Scholen hebben massaal belangstelling getoond: 394 van de 431 gemeenten reageerden.

Met de leerlingen heb ik ook gesproken over het milieu en wat we moeten doen om het milieu te verbeteren. Wat mij opviel is dat zij vaak heel goede en relatief eenvoudige ideeën hebben om het klimaatprobleem op te lossen.