Goed nieuws na alle tumult

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Thursday, January 14 2010.

Een tumultueuze dag gisteren. Het zal u niet ontgaan zijn. Ik ben blij dat het kabinet eruit is en mijn collega’s en ik ons werk kunnen voortzetten. ’s Avonds naar de Kamer voor het debat over de gehackte klimaate-mails.

Na alle tumult, goed nieuws van de Autosalon uit Brussel: het autodeel bedrijf Greenwheels gaat elektrische auto gebruiken. Het bedrijf tekende een intentieverklaring met fabrikant Peugeot en Veolia. Op korte termijn zet Greenwheels enkele honderden elektrische auto's in Nederland in. Later zullen er ook auto's in Duitsland ingezet worden.

Eveneens goed nieuws uit Engeland: de Britse regering investeert de komende jaren fors in windenergie op zee. Meer dan 100 miljard steken de Britten in 9 reusachtige windmolenparken op zee. Samen goed voor een kwart van de energiebehoefte.

Deze impuls voor windenergie is niet alleen goed nieuws voor ons milieu, maar laat ook zien dat het heel goed mogelijk is duurzaamheid en economische groei te combineren. Dit plan levert veel nieuwe werkgelegenheid op, meer dan 70.000 banen. Bovendien worden we zo een stuk minder afhankelijk van de fossiele brandstoffen. Drie vliegen in één klap.

Ook het Nederlandse bedrijfsleven profiteert. Kennis die wij in Nederland goed kunnen gebruiken omdat ook in ons stuk van de Noordzee de komende jaren veel windenergie opgewekt wordt.

Het is niet alleen een kwestie van neerzetten en laten waaien. Er komt meer bij kijken. Een hoogspanningsnetwerk met Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken zorgt ervoor dat alle opgewekte energie optimaal benut kan worden.

Verder maakte de jury van het Ei van Columbus vandaag bekend 13 van de 338 inzendingen te hebben genomineerd. De winnaars van de landelijke duurzaamheid en innovatieprijs worden dit voorjaar bekendgemaakt.