Sargentini wil duidelijkheid van kandidaat-eurocommissaris Jeleva

Source: GroenLinks (GL) i, published on Tuesday, January 12 2010.

Tijdens de hoorzitting van de voorgedragen eurocommissaris voor Noodhulp Rumiana Jeleva, is enige beroering ontstaan over haar belangen in het bedrijf Global Consult. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wist uiteindelijk een antwoord te ontfutselen. De gang van zaken heeft echter de transparantie van deze kandidaat geen goed gedaan.

Judith Sargentini: "In haar eerste termijn presteerde Jeleva het om op geen enkele vraag rond deze kwestie in te gaan. Dat lijkt mij verre van transparant."

Enkele malen werden er punten van orde gemaakt om duidelijkheid te krijgen over de zaak, maar in eerste instantie gaf Jeleva geen sjoege. "Op een gegeven moment was voor mij de maat vol en heb ik aangegeven dat transparantie een voorwaarde is voor het functioneren van een eurocommissaris en dat deze tenminste de vragen moet beantwoorden", aldus Sargentini. "Dat heeft in ieder geval opgeleverd dat zij ontkende eigenaar te zijn van het betreffende bedrijf en dat zij openheid van zaken zal geven."

Inhoudelijke kwaliteiten

De inhoudelijke beoordeling van Jeleva liet wat betreft Sargentini ook te wensen over: "Zo onduidelijk als haar bemoeienis met Global Consult was ook de inhoudelijke beantwoording rond haar portefeuille. Jeleva heeft weinig ervaring met dit onderwerp en deze sessie heeft mij niet overtuigd dat zij een beeld heeft van wat er moet gebeuren op dit gebied."

De komende dagen zullen alle voorgedragen eurocommissarissen ondervraagd worden door het Europees Parlement. Na deze hoorzittingen zal een besluit genomen worden over de voordracht van Barroso.