11 januari: pijpfitter Andre

Source: W.J. (Wouter) Bos i, published on Monday, January 11 2010.

Ik ben vandaag op werkbezoek geweest bij Andre den Hollander. Wie? Andre den Hollander dus. Andre is pijpfitter en stuurde mij een mail naar aanleiding van een krantenbericht over uitspraken van mij over de AOW.

Hij wilde mij wel eens laten zien hoe zwaar dat werk is zodat ik in de AOW-discussie niet te lichtvaardig zou spreken over zware beroepen en het tijdig aanbieden van ander werk aan mensen die zo'n beroep te lang dreigen uit te oefenen. Dus ging ik naar de Botlek, kreeg ik in een bouwkeet veiligheidsschoenen, -helm en -bril aangemeten en nam hij me mee naar het immense pijpendoolhof dat daar in weer en wind aan elkaar wordt gelast. Allemaal handwerk, in (te) warm en (te) koud weer, vaak in moeilijke hoeken en posities, met zwaar materieel. Echt zwaar werk dus. En Andre heeft gelijk dat niet elk bedrijf in staat is ander werk voor de betreffende werknemers te vinden.

In deze bedrijfstak is in de cao dus ook overeengekomen dat werknemers al op hun 62e met pensioen mogen door hun gespaarde pensioen, met een korting, naar voren te halen. Die mogelijkheid blijft onder de nieuwe wet overigens gewoon bestaan. Je hoefde maar even met de mannen rond te lopen om je voor te kunnen voorstellen dat dat bij sommige beroepen gewoon niet anders kan. Terwijl het in andere bedrijfstakken natuurlijk wel mogelijk is mensen tijdig om te scholen of ander werk te geven. Daar is echt nog een wereld te winnen.