Europese Parlementsleden prijzen Zweeds voorzitterschap

Source: European Parliament (EP) i, published on Wednesday, December 16 2009, 16:35.

Het Zweedse voorzitterschap van de EU is bijna ten einde. Op de woensdagochtend van de plenaire vergadering van het EP i in Straatsburg evalueerden de afgevaardigden de afgelopen zes maanden van het Zweedse voorzitterschap van de EU. Ze debatteerden eveneens over de klimaatverandering en de nieuwe EU-strategie voor 2020.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt i zei dat toen Zweden het voorzitterschap op 1 juli op zich nam "er nog geen nieuw Europees Parlement was, geen nieuwe voorzitter van de Commissie en nog geen tweede Iers referendum. Het was nog niet duidelijk of het Verdrag van Lissabon zou worden geratificeerd door alle lidstaten".

Onder de topprioriteiten voor de EU noemde Reinfeldt het klimaat, de economische crisis en het Verdrag van Lissabon.

Evaluatie voorzitterschap

Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso i zei dat van de elf voorzitterschappen waarmee hij te maken heeft gehad, "Zweden zeker op een podium thuishoort". Barroso verwelkomde maatregelen met betrekking tot de ratificatie van het Verdrag van Lissabon, de reactie op de financiële crisis en de strijd tegen de klimaatverandering.

De voorzitter van de fractie Europese Volkspartij Joseph Daul (FR) feliciteerde Reinfeldt voor de "eerlijke en verantwoorde manier waarin zaken zijn behandeld: het handelsmerk van het Zweedse voorzitterschap".

Zijn socialistische collega Martin Schulz (DE) zei echter dat "ondanks het harde werken het Zweedse voorzitterschap niet in staat is gebleken om invloed uit te oefenen op zaken zoals Kopenhagen, vanwege het roulerende voorzitterschap. Het Zweeds voorzitterschap heeft ook ervaren dat de heer Sarkozy en mevrouw Merkel hun kaarten heel dicht bij de borst hielden waardoor mensen zeiden dat de minister-president van Zweden niet wist wat er gaande was".

Micha Tomasz Kaminski (ECR, PL) dankte de Zweedse minister-president voor "het vermijden van de verleiding van het populisme in deze tijden van crisis".

Mario Borghezio (EFD, IT) leverde kritiek op het voorzitterschap door "te weinig te doen inzake illegale immigratie, vluchtelingen, georganiseerde criminaliteit en voor de verklaringen inzake het Zwitsers referendum over minaretten. Hoe kan de EU dit democratische land bekritiseren, een land dat sinds de middeleeuwen democratisch is?"

Klimaatverandering

Barroso i : "Actie voor het klimaat is een punt van verdeeldheid in de Europese Raad, maar dit keer was het anders: er was een sterk gemeenschappelijk gevoel dat iedereen er belang bij heeft dat de EU haar gewicht gebruikt. We kunnen niet onderhandelen met de wetenschap, we kunnen niet onderhandelen met natuurkunde".

Daul verwacht dat de VN-conferentie in Kopenhagen zal resulteren in "verifieerbare verplichtingen die verbonden zijn met financiële sancties in het geval van overtreding".

De Belgische liberale fractievoorzitter Guy Verhofstadt i was van mening dat de EU "de strategie van nauwe samenwerking tussen Europa, de Verenigde Staten en China moet volgen, want als deze drie het eens worden, heb je een goede basis om anderen te overtuigen". De EU moet volgens Verhofstadt ook 30% vermindering van de CO-uitstoot voorstellen.

Rebecca Harms (De Groenen/EVA, DE) benadrukte dat de doelstellingen van de emissiereducties "gewoonweg niet genoeg zijn, omdat de Europeanen veel achterdeuren hebben".

Strategie 2020

De Europese Commissie is voornemens om begin 2010 een strategie voor te stellen die de EU in staat moet stellen volledig te herstellen van de crisis, terwijl de economie moet verschuiven naar een groene economie.

Daul : "Laten we niet dezelfde fouten als die van de strategie van Lissabon maken, die gebaseerd was op "onrealistische doelstellingen."

Lothar Bisky (GUE/NGL, DE) toonde kritiek op de nieuwe strategie die "de falende Lissabonstrategie doorzet. Het is tijd om een nieuwe discussie te starten en ons te concentreren op de sociale behoeften van de bevolking in plaats van op economische winst".

Barroso bood de Europese Parlementsleden aan een specifiek debat over de kwestie van EU 2020 te houden.