Een nachtje op de bank: Obama wint

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Wednesday, November 5 2008.

Barack Obama heeft de Amerikaanse verkiezingen voor het presidentschap gewonnen. En hoe. Een ruime zege. En ja, het is natuurlijk bijzonder dat het de eerste zwarte president gaat worden. Maar dat is voor mij niet doorslaggevend. Bijzonder is de wijze waarop hij zojuist zijn gehoor in Chicago toesprak. Ingehouden, niet triomfantelijk, als een dominee die de diepe ernst van het leven duidt. De toespraak was roerend, optimistisch, vriendelijk, maar ademde steeds een aangename soberheid.

Bijzonder was de hoffelijkheid waarop McCain zijn tegenstander feliciteerde. Ik schreef het al eerder: Het is me niet gelukt McCain de afgelopen maanden onsympathiek te vinden. Mooi hoe hij tijdens zijn campagne zijn soms erg reactionaire achterban terechtwees.

De afgelopen uren heb ik, zoals velen, op de bank voor de tv doorgebracht. Bij gebrek aan andere snacks in de voorraadkast, hield ik me op de been met warme melk en speculaasbrokken. Half slapend, soms languit op de bank, en daarna weer rechtop bij een nieuwe spannende uitslag en bij de toespraken van de kandidaten.

Veel wereldburgers hoopten vandaag wakker te worden in een nieuw tijdperk, en velen kozen er voor om zelfs niet te gaan slapen. En nu is dat tijdperk er, en zijn hoofdrolspeler. Er is veel 'hoop', en tegelijk een hoop dat kan en zal misgaan. Maar met deze president, en zijn opgeruimde karakter, heb ik het vertrouwen dat mogelijke teleurstellingen niet tot cynisme zullen leiden.

En nu? Ik neem nog een laatste brok speculaas en probeer een uurtje te slapen. Dan weer aan het werk.