Vogelaar, Dolly Dots en vele andere zaken

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Friday, November 14 2008.

Het kan verkeren. Gisteren had ik van 15:00 uur tot 18:00 uur een debat met minister Ella Vogelaar. Het ging over haar beleid om een aantal wijken te helpen uit de sores te komen. Aan het einde van het overleg werd afgesproken dat we het volgende week met haar zouden afmaken. Dat bleek te voorbarig. Enkele uren later maakte ze haar aftreden bekend. De PvdA had het vertrouwen in haar opgezegd. Tja. Vogelaar was geen handige minister, dat is waar. Maar zo slecht als ze de afgelopen maanden werd afgeschilderd in de media was ze zeker ook niet. Ik vond dat ze wel charisma had, een lekkere volkse toon, en dat ze veel gevoel had bij haar werk. Maar haar stomme uitglijer over de 'joods-christelijk-islamitische' cultuur en het (door haar zelf gecreeerde) gedoe met woningcorporaties bleven aan haar kleven. En dan is er opeens het verrassende, verlossende blinkende mes in je rug.

Het is verstandig dat ze onder deze omstandigheden wordt vervangen, en ze was inderdaad niet de sterkste minister, maar toch knaagt er iets. Het percentage 'beeldvorming' dat ten grondslag lag aan haar val was erg hoog. Dat betekent dus dat als een krant -in dit geval de Telegraaf- maar lang genoeg z'n vuil uitstort over iemand, en dat met een verbetenheid doet dat raakt aan persoonlijke rancune, er eigenlijk geen houden meer aan is. Dan verlies je het gewoon. Dat lijkt me een slechte ontwikkeling.

En andere zaken

Inmiddels is het al weer ruim een week na de verkiezing van Barack Obama. Er wordt gefluisterd dat Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken wordt. Zou een goede keus zijn. Ben benieuwd naar de bevestiging van dit nieuws. Ook in de Kamer gaan de debatten door. Er is gedoe over Godslastering, over internationalisering van het onderwijs, over energie en klimaat en afgelopen weekend was het D66-congres in Zwolle. Zondag was ik aanwezig bij de Kristalnachtherdenking in Amsterdam. Ik ging naar een avond van het Centraal Joods Overleg. Indrukwekkende toespraken daar. Gisteren was ik bovendien in Den Bosch om les te geven in het kader van 'De Dag van Respect'. Vanavond debateer ik met SGP-leider Bas van der Vlies in Barneveld over de Vrijheid van Meningsuiting. Enzovoort, enzovoort..

Dolly Dot: Don't Give Up

Vandaag hoorde ik opeens van het nieuws dat ex-Dolly Dot zangeres Ria Brieffies ernstig en waarschijnlijk ongeneeslijk ziek is. Met mijn moeder nog zo vers in het geheugen, raakt me dat extra. Toen ik klein was waren de Dolly Dots erg hip, en Ria was mijn favoriet. Ze zong goed, was hartelijk, had iets moederlijks en verstandigs. Ik was zelfs een beetje verliefd op haar. Het nummer 'Don't Give Up' -wat Ria samen Angela zingt- is in mijn ogen het beste nummer van de Dolly Dots. Daarom hier dat nummer via You Tube, toen ze vorig jaar te gast waren bij Paul de Leeuw.