Softdrugs en harde Winter (Oorlogswinter)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, November 20 2008.

Drukke weekjes. Ik ren van het ene begrotingsdebat naar het andere. En intussen is er buiten de Kamer ook veel aan de hand. Het softdrugsbeleid wordt luid bediscussieerd. Morgen organiseert Burgemeester Leers van Maastricht zelfs een heuse wiettop in Almere. In de media doemen allerhande halve waarheden op over softdrugs. Er wordt beweerd dat het THC-gehalte in wiet als maar stijgt. Onzin. Uit een rapport van het RIVM blijkt dat het juist weer daalt! Er wordt gezegd dat het reguleren van de teelt van wiet niet kan vanwege internationale verdragen. Ook dat is niet waar, want we kunnen op dat punt dezelfde ruimte pakken als we nu al doen bij de verkoop van wiet. Ons drugsbeleid failliet? Uit het Europees Drugsrapport van vorige bleek dat Nederland zeer laag scoort wat betreft harddrugsgebruik, juist door onze scheiding tussen soft en harddrugs.

Natuurlijk zijn er ook veel problemen. Jongeren die zeer intensief blowen komen in grote sociale problemen, dus daar moet de hulpverlening snel bij zijn. Ook de illegale drugsteelt en handel trekt maffia aan. De oplossing zit dan onder meer in het toestaan van gereguleerde teelt zodat je de echte boeven achter de broek kan zitten. Lokale overheden moeten daar ruimte voor krijgen. We zullen zien wat de wiettop oplevert! (meer weten over softdrugs: kijk HIER, en HIER.)

Première Oorlogswinter

Maandag moest ik me na het debat over het Energiebeleid van het kabinet snel naar Amsterdam bewegen. Daar vond de première plaats van de film Oorlogswinter. Oud D66-leider Jan Terlouw schreef in de jaren zeventig het boek waar de film op is gebaseerd. Eenmaal in chique avondkleding gehesen, stoven we naar bioscoop Tuschinskyi. Met legerjeeps werden we naar de rode loper gereden. Ik zat in de jeep samen met Bob (Raggende Manne) Fosko en de zelfbenoemde 'Neger Des Heils' van de 'Jeugd van Tegenwoordig'. De film was prachtig, echt een aanrader. Ik had het boek nooit gelezen dus het was extra spannend hoe het plot verliep. Het is ook geen kinderfilm, maar meer iets voor volwassenen, vanwege de actie en de doden die er vallen. De hoofdrolspelers acteren uitstekend, de art-direction is oogstrelend. Gaan!! Volgende week is Oorlogswinter in de bioscoop te zien.

De trailer: