Apres-Sinterklaas in Londen

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Sunday, December 7 2008.

Afgelopen weekend een paar vrienden opgezocht in Londen. Nu op Heatrow voor de terugvlucht. Vrijdag met een aantal wetenschappers van de Universiteit van Bristol gepraat die onderzoek doen naar de effecten van verschillende drugs. Vorig jaar publiceerden zij een beroemd artikel in het gerenomeerde internationale medisch tijdschrift 'The Lancet'. Ik was in de gelegenheid hen op allerlei punten door te vragen. Hun info en suggesties kan ik goed gebruiken tijdens de vele debatten die hierover in de Tweede Kamer worden gevoerd. Er wordt zoveel baarlijke onzin uitgesproken in dat debat, dat het een openbaring was uit hun mond afgewogen feiten te horen. Zo combineerde ik de afgelopen dagen het aangename en het sociale, met iets nuttigs.

In de Kamer is het drukker en drukker. Er zijn zoveel spoeddebatten dat ze niet meer in de plenaire zaal kunnen plaatsvinden. We moeten daarvoor uitwijken naar kleinere zaaltjes. Daar doorheen fietsen de begrotingsbehandelingen. Vorige week had ik Verkeer en Waterstaat en ook Wonen en Integratie. Bij dat laatste debat deed PVV-er Fritsma het voorstel om allochtonen een hogere straf te geven (namelijk hun ouders ook in de cel te gooien) dan autochtonen. Alle partijen vroegen bij Fritsma op dit voorstel door. Meent u dat nou echt? Zelfs Rita Verdonk kon de PVV niet meer volgen. Hun voorstel was pure discriminatie. Maar Fritsma hield vol, en verklaarde dat de rest van de Kamer helemaal verkeerd zat dat we dat afwezen. De volgende dag gebeurde er iets opmerkelijks. De PVV stuurde een persbericht uit dat ze het voorstel introkken. Dat was iets wat nog nooit eerder was gebeurd: de PVV neemt nooit iets terug. Vanuit de wandelgangen begreep ik dat andere Kamerleden van de PVV dit voorstel niet trokken. De volgende dag verklaarde Fritsma dat het voorstel 'Uit z'n verband was gerukt'. Tja.

Sinterklaas is inmiddels het land weer uit. Zelf vierde ik het vorig weekend, in Brabant bij de schoonfamilie. Prettig feest is het toch. Een 'in-eet' feest ook. Waar kerst aankomt met grote en zware gerechten (hele kalkoenen, herten enb everzwijnen) doet de Sint het met klein frutselvoer als pepernoten en chocofantasietjes. Dank U Sint, voor dit alles.

Nu snel inchecken en terug naar Nederland