Jesus Christ Superstar: Een kruis dragen

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Friday, April 10 2009.

Vanochtend gesport, interviews gegeven, mensen gesproken, nieuwe fiets gekocht en met korte mouwen wat door de stad gereden. Ook even langs de begraafplaats gegaan waar mijn vader ligt. Bij de bloemenstalling aan de poort een geelbloemig plantje gekocht, op het graf met mijn handen een kuiltje gegraven en het daar gepoot. Het is straks al twee jaar geleden dat hij er ligt. Een jaar geleden, omstreeks deze tijd, ging ik er met mijn moeder kijken. "Er zal wel niet zoveel meer van hem over zijn", zei ze vanuit haar rolstoel aan het graf.

Vorig jaar Pasen was ik bij haar. Inmiddels wisten we dat ook zij nog maar een paar maanden te leven had, en de komende maanden zou aftakelen.. Op tv werd de film Jesus Christ Superstar uitgezonden, de musicalversie van het lijdensverhaal van Christus. Ook deze Pasen is die weer te zien op tv. Prachtige film, die we natuurlijk al veel vaker hadden gezien. Mijn moeder neuriende in haar slaapstoel in de woonkamer vrolijk de zoete melodie "I don't know how to love him" mee. Later in de film volgde de sleutelscene waarin Christus worstelt met zijn 'lot' dat hij sterven moest. In de film is dat een ijzingwekkend scherp gezongen nummer.

"Why, why should I die?

Oh, why should I die?

Can you show me now

That I would not be killed in vain?

Show me just a little

Of your omnipresent brain

Show me there's a reason

For your wanting me to die

You're far too keen on where and how

But not so hot on why"

Ik weet het nog goed. Tijdens dit nummer was mijn moeder inmiddels een beetje aan het rommelen in de keuken. Ze kon toen nog redelijk goed zelfstandig staan. Haar hoofd was al opgezwollen van de medicijnen om de pijn van de tumor te beperken. Ik keek naar de Christusfiguur op tv die hartverscheurend zijn twijfel uitschreeuwde, en uiteindelijk besloot zijn kruis te dragen. Op dat moment keek ik om, en zag mijn moeder weer aan de keukentafel zitten. Geconcentreerd, met een handige beweging schoof ze met haar sigarettenapparaat, wat tabak in een filter, en stak een sigaretje op.

Laat het maar komen

Hier de scene uit JCSS: