Een zwarte oranjedag

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Thursday, April 30 2009.

De dag begon prachtig. Toen ik vanochtend de woonkamer inkwam duwde het zonlicht de gordijnen bijna van de ramen. Helder weer buiten, en overal galmende luidsprekers met vrolijke muziek. Met een bak fruit op de bank naar de intocht van de koningin in Apeldoorn gekeken. Vertrouwde beelden van vrolijke prinsen en spontane prinsessen.

En toen kleurde de oranjedag zwart. Er reed een auto het beeld in. Was het een beveiligingsauto die op hol was geslagen? Nee, het was erger. De auto had mensen omver gereden, overreden, doodgereden. Gewonden, huilende kinderen, hartmassage, camera's die er bovenop stonden. De mensen dropen af. Ontzet. Via internet dook er al snel meer info op. Via twitter werd gemeld dat er opzet in het spel was, kwamen de eerste foto's van de dader, zelfs zijn adres, en het mogelijk motief van de dader. Toen de persconferentie. 4 doden. 5 zwaar gewonden. De koningin verscheen op televisie. Ze was aangedaan.

Koninginnedag is een viering van onze open samenleving. Het staatshoofd beweegt zich -letterlijk- dicht bij haar volk. Nu dus iemand die deze openheid met bruut geweld kapot wil maken. Dat mag hem niet lukken.

De hele dag naar alle beelden zitten kijken, en internet nagezocht. Even wat lucht scheppen. Wat een dag.