Groen in Washington en Wit bij Sensation

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Tuesday, July 7 2009.

Het is bloedheet. Hoewel het de eerste week is van het reces, zit ik in pak, en heb een drukke dag achter de rug. De Milieucommissie van de Tweede Kamer is in Washington. Zit in de kelder van het Duport Circle Hotel te tikken in het Business Centre. Gisteren ben ik aangekomen. Vandaag op het ministerie van Energie geweest, met natuur en milieuorganisaties gepraat, en met verschillende denktanks gedachten uitgewisseld. Amerika gaat dit jaar namelijk een cruciale rol spelen in het internationaal klimaatbeleid. Maakt Obama zijn groene beloften waar? En wat moeten Europese onderhandelaars doen om het onderste uit de kan te halen, straks in december als in Kopenhagen het nieuwe klimaatakkoord gesloten gaat worden? Van deze week maak ik een verslag voor de website van Trouw. Ik zal morgen mijn verslagen daarvan ook op HYVES zetten.

Afgelopen vrijdag was ik trouwens met een D66-delegatie bij het Dance-spektakel 'Sensation White' in de Amsterdamse Arena. Daarover schreef ik vandaag een column op de website van Trouw. Die lees je hieronder

Veilig: ‘Sensation-White’

Dance-muziek, een afgeladen Amsterdam-Arena, tienduizenden mensen in witte kleding. Al tien jaar zijn het de ingrediënten voor Sensation White. Dit weekend ging ik er een kijkje achter de schermen nemen.

Sensation is uitgegroeid tot een internationaal Dance-fenomeen. Het Nederlandse moederbedrijf ID&T ontwikkelt het nu in tientallen landen. Van Chili tot Australië, van Leuven tot St. Petersburg. Nederlandse DJ’s als Armin van Buren en Tiesto gebruikten het als platform, en maakten Nederland een wereldspeler op muziekgebied.

Veel politici beschouwen dit soort feesten echter met gefronste wenkbrauwen. ‘Zijn dat niet van die gevaarlijke drugsfeesten?’ Hoe kijken ze daar in het buitenland tegen aan? Gisteren verscheen er op teletekst een bericht die dat beeld leek te bevestigden: ’54 AANHOUDINGEN TIJDENS DANCE-FEEST SENSATION’. Daarbij werd melding gemaakt van ‘harddrugs’. Is het dan toch waar dat die jongeren massaal als criminele junkies op de dansvloer staan?

Tijdens het bezoek spraken we daarover met Jan Krul. Hij voert al jaren EHBO-teams aan tijdens dit soort feesten. Een man van de praktijk dus. We vroegen hem wat zijn verwachtingen waren voor het weekend. Hij schatte dat hij per avond zo’n 150 mensen zou zien.. Hij somde op: ongeveer 2/3 verstuikte enkels, schaafwondjes of vermoeidheid.

Uit ervaring zou 1/3 last van ‘middelen’ hebben. Krul: ‘Laat het er maximaal 50 zijn op een avond. 30 daarvan komen langs vanwege overmatig alcoholgebruik. Dat is de voornaamste drug die tot problemen leidt.’ 20 mensen, schatte hij, zou last zou krijgen van ‘overige’ drugs. De meesten daarvan met iets te veel XTC. Hij stelde daarbij: ‘Alcoholgebruikers zijn sneller agressief. Mensen met iets te veel XTC op zijn over juist vriendelijk. We geven ze wat rust tot het pilletje uitgewerkt, geven ze wat water, en dan staan ze weer op de been.’

Hij becijferde hoe ongelooflijk weinig gezondheidsproblemen er zijn op zo’n groot feest. ‘Zet ergens willekeurig 30.000 mensen bij elkaar, en je hebt veel meer problemen. Dit is een van de veiligste plekken waar je ’s nachts kan uitgaan.’

Gisteren sms’te ik hem even of alles volgens zijn inschatting was gelopen. Het sms’te terug: ‘vrijdagnacht 76 EHBO-bezoekers, en zaterdagnacht 129’. Ook de klachten waren zoals de verwachte verhouding.

Maar hoe zit het dan met die 54 aanhoudingen vanwege ‘harddrugs’? Bij nadere beschouwing van het paniekerige berichtje op teletekst, ligt dat ook een tikje anders. 13 van die 54 werden aangehouden vanwege het illegaal doorverkopen van kaartjes. De rest bestond uit een handjevol wildplassers, en een aantal mensen die zoveel XTC-pillen bij zich hadden dat er vermoeden van handel bestond. De politie verklaarde dat aangezien er in totaal 80.000 feestvierders naar de Arena kwamen, het aantal aanhoudingen ’helemaal niet hoog’ was. Volgens de zegsman van de politie was de sfeer „relaxed” en „erg goed”.

Buitenlandse feestorganisatoren verbazen zich al jaren hoe goed zowel de orde als de gezondheid van feestgangers wordt bewaard. Laten we het zelf ook eens zeggen: Sensation is niet niet alleen wat betreft schaal, logistiek, muziek en speciale effecten ongeëvenaard, ook wat betreft veiligheid. Nederland leert de wereld hoe je een feestje moet bouwen.