De COP is eraf!

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Monday, December 7 2009.

Climategate (de gehackte e-mails van Engelse wetenschappers) blijft de media en 'opwarming'- ontkenners bezighouden. In het onafhankelijke en gerenommeerde wetenschapsblad Nature (nature.com) staat in een redactioneel commentaar te lezen waarom al die ontkenners er naast zitten.

Het stuk zet nog eens kort en krachtig de droge feiten op een rij: over de verandering van de cryosfeer (klimaatjargon voor alles dat met ijs te maken heeft, dus smelten gletsjers en ijskappen, bedreigen permafrost enzovoort), de zeespiegelstijging en het veranderen van de biologische data (dat de lente steeds vroeger komt).

Ik kan alleen maar hopen dat wij weer snel overgaan tot de orde van de dag en die is: hoe maken we van Kopenhagen een succes! Vandaag was de eerste dag van de conferentie. Veel ceremonie en veel openingstoespraken. En een opvallend optimistische en gepassioneerde Yvo de Boer die in kernachtige bewoordingen duidelijk maakte waar het de komende dagen om draait: "The time for formal statements is over, the time for restating well-known positions is past. The time has come to reach out to each other. Deliver, reach for success." En zo is het!

Vandaag kreeg ik in Nieuwspoort het rapport (pdf) van de Nationale Denktank overhandigd. De belangrijkste conclusie van de DenkTank vind ik dat mensen het verschil willen maken voor een beter klimaat. Maar de stap naar het doen is vaak nog een hobbel. Zaak dus dat overheid en markt de mensen net dat extra zetje geven in de juiste richting. De Nationale Denktank heeft een aantal interessante richtingen aangegeven hoe dat zou kunnen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van gewaagde marketing technieken of door energiebesparing vanzelfsprekend te maken. Denk maar aan het verwerken van impliciete boodschappen in tv-series.

Deze adviezen bevestigen dat we als kabinet de juiste maatregelen nemen of gaan nemen om mensen te verleiden tot duurzame keuzes. En ook een perspectief bieden om groen te 'doen'! Ook vandaag 30.000 handtekeningen van het ICCO in ontvangst genomen. Al deze mensen hebben een klimaatbelofte getekend. Echt een prima initiatief dat ik als een grote steun beschouw voor mijn missie voor een beter en rechtvaardiger klimaat. De oproep van het ICCO om te verminderen, te veranderen en te vergoeden, raakt de kern. Want we moeten verminderen en veranderen, willen wij een leefbare aarde achterlaten. En wij moeten de ontwikkelingslanden te hulp schieten (vergoeden), want bij hen luidt de noodklok het hardst!