Via Groningen naar Kopenhagen

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Tuesday, December 1 2009.

De klimaattop in Kopenhagen moet uitmonden in goede afspraken hoe we de klimaatverandering wereldwijd gaan aanpakken. Gisteren werd mij weer eens heel duidelijk waarom we ons allemaal tot het uiterste moeten inspannen om tot een goed resultaat te komen.

Op mijn ministerie kreeg ik bezoek van een flink aantal leerlingen van basisscholen die hun ‘groene voetstappen’ kwamen aanbieden. Een week lang hebben bijna 100.000 leerlingen zich ingespannen om zich klimaatvriendelijk te gedragen. Zo gingen ze bijvoorbeeld vaker lopend of op de fiets naar school in plaats van met de auto. Bij elkaar hebben ze zo bijna een miljoen groene voetstappen verzameld en die kwamen ze mij - net zoals vorig jaar - aanbieden. Plus nog een aantal heel goede ideeën en tips hoe iedereen kan bijdragen aan een beter milieu. Daar gaan we natuurlijk wat mee doen! Het scheiden van afval op scholen vond ik de ‘gouden tip’.

Samen hebben we op het Haagse Centraal Station de klimaattrein waarmee we over 11 dagen naar Kopenhagen vertrekken, versierd met slingers met klimaatwensen. Bekijk het hier op de site van het Jeugdjournaal.

Gisteravond in Groningen voor de Greenovator Tour. Een groot succes. Een aantal zeer inspirerende lokale ondernemers had de moeite genomen bij mij aan tafel aan te schuiven en een en ander te vertellen over hun duurzame ondernemingen. Uiteraard veel studenten met ideeën, vragen en presentaties. Ter plekke werden er adressen uitgewisseld en liet men blijken zeer geïnteresseerd te zijn in elkaars aanpak en strategieën.

De Hanzehogeschool Groningen had een perfecte avond georganiseerd. Vandaag of morgen staan de foto’s op de site van de Greenovator. En uiteraard zijn hier ook de getoonde filmpjes te bekijken.