Antwoorden Verlenging geldigheidsduur van veiligheidsonderzoeken

Source: A.M.C. (Angelien) Eijsink i, published on Monday, November 30 2009.

Op maandag 23 november stelde ik vragen aan de Minister van Defensie over de verlenging van de geldigheidsduur van veiligheidsonderzoeken. In de antwoorden van de Minister is te lezen dat de werkdruk bij defensie heeft geleid tot regelmatige overschrijdingen van de wettelijke termijn waarbinnen onderzoeken moeten zijn uitgevoerd.

Blijkbaar wordt de termijn voor veiligheidsonderzoeken dus opgerekt vanwege capaciteitsproblemen. Het is dan ook opmerkelijk dat de Minister verwacht door de tijdelijke aanstelling van zeven personen niet alleen deze problemen op te kunnen lossen, maar tegelijkertijd ook de kwaliteit van het proces te kunnen verhogen! Tijdens de plenaire begrotingsbehandeling die deze week plaatsvindt zal ik op dit onderwerp terugkomen. Een volledig overzicht van de antwoorden van de Minister leest u hier. Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Eijsink (PvdA) over verlenging van de geldigheidsduur van veiligheidsonderzoeken (Ingezonden 25 november 2009)

DE MINISTER VAN DEFENSIE E. van Middelkoop Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de minister van Defensie over verlenging van de geldigheidsduur van veiligheidsonderzoeken. (Ingezonden 25 november 2009) 1 Kunt u bevestigen dat op 21 oktober jl. de Secretaris-Generaal van uw ministerie bepaald heeft dat de geldigheidsduur van het veiligheidsonderzoek voor functionarissen geplaatst op een functie met een veiligheidsmachtigingsniveau C (Stg Confidentieel) of B (Stg Geheim) verdubbeld is van vijf naar tien jaar? Ja 2 Betreft het hier een structurele of tijdelijke maatregel? Het betreft vooralsnog een tijdelijke maatregel. 3 Welke relatie ligt hier met de toestemming die de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gekregen heeft om per 1 januari a.s. haar capaciteit ten behoeve van het uitvoeren van de veiligheidsonderzoeken uit te breiden?

4 Welke oorzaken c.q. redenen zijn er aan te voeren voor de noodzaak deze capaciteit bij de MIVD uit te breiden? Voor het verbeteren van het proces van de veiligheidsonderzoeken is een pakket van maatregelen ontwikkeld. Dit omvat in de eerste plaats een vergroting van de capaciteit. Voorzien was om deze capaciteitsuitbreiding in 2013 te bereiken, maar wordt nu per 1 januari 2010 volledig gerealiseerd. De huidige werkdruk heeft geleid tot het regelmatig overschrijden van de wettelijke termijn waarbinnen de onderzoeken moeten zijn uitgevoerd. Mede als gevolg van het actieplan werving en behoud defensiepersoneel is, door het extra aantal veiligheidsonderzoeken, de situatie vanaf begin 2009 achteruit gegaan. Om dit het hoofd te bieden, worden met onmiddellijke ingang tijdelijk zeven extra functies toegevoegd. Voorts zal een modern informatiesysteem worden ingevoerd waarbij aansluiting wordt gezocht bij het proces van veiligheidsonderzoeken van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. 5 Zijn er andere gronden voor het verdubbelen van de geldigheidsduur van de betreffende veiligheidsonderzoeken dan de uitvoeringscapaciteit bij de MIVD? Nee 6 In hoeverre worden de veiligheidsrisico’s verbonden aan het verdubbelen van de geldigheidsduur van deze veiligheidsonderzoeken door u aanvaardbaar geacht? De kwaliteit van het proces veiligheidsonderzoeken wordt verhoogd door een uitbreiding van het aantal naslagen in gegevensbestanden en het periodiek controleren of functionarissen die een vertrouwensfunctie vervullen in justitiële en strafvorderlijke gegevens voorkomen (dynamisering). Deze naslag kan aanleiding geven tot het direct instellen van een hernieuwd veiligheidsonderzoek. Gelet op het bovenstaande is het veiligheidsrisico aanvaardbaar. Overigens valt de periode van maximaal tien jaar binnen de desbetreffende Navo regelgeving. 7 Wilt u deze vragen beantwoorden vóór aanvang van de plenaire behandeling van uw begroting voor 2010? Ja.