Steuntjes in de rug

Source: J.M. (Jacqueline) Cramer i, published on Thursday, November 26 2009.

Allereerst een welgemeende felicitatie aan het Financieele Dagblad. De krant heeft een wereldprimeur: het eerste dagblad dat overstapt op papier van FSC-gecertificeerd duurzaam hout. "De discussie over 'groen' papier krijgt vaart met het besluit van de Nederlandse overheid om met ingang van volgend jaar duurzaam in te kopen", schrijft Jan Verbeek schrijft in de column Duurzaam Papier. Aanbieders van duurzaam papier en drukwerk spelen daarop in. De markt vooruit helpen op het innovatieve pad, dat is precies wat we beogen met het duurzaam inkopen.

Vanmorgen uitgebreid gesproken met vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties (ngo's) over de weg naar Kopenhagen. We hebben zo onze meningsverschillen gehad in het verleden, maar dat hoort ook bij een gezonde relatie tussen de politiek en maatschappelijke organisaties. Het houdt ons allebei scherp en dat is goed. Ik beschouw de ngo’s toch als mijn natuurlijke bondgenoten, met soms wat friendly fire, maar wel altijd met hetzelfde doel voor ogen.

De komende tijd is dat doel natuurlijk een ambitieus klimaatakkoord in Kopenhagen met bindende afspraken. En ondanks het feit dat sommige ngo’s het liefst nóg hogere CO2-doelen voor Nederland zien, is er ook begrip voor mijn positie in het internationale krachtenveld en de smalle politieke marges waarbinnen ik moet opereren. Eén van de deelnemers aan het overleg zei het vanmorgen zo: "In de wereld trekt Europa de kar, en binnen Europa loopt Nederland weer voorop." Dat is een enorme steun in de rug.

Nog tijdens de bijeenkomst krijg ik een sms met het laatste nieuws uit China. Een ambitieuze inzet van 40 tot 45 procent CO2-reductie vergeleken met 2005, meldt een van onze toponderhandelaars. En het nieuws dat ook premier Wen Jiabao naar Kopenhagen komt. Ik moet het bod van de Chinezen nog wat beter bestuderen, maar ik krijg steeds meer vertrouwen in hun wil om Kopenhagen tot een succes te maken.

PS: Naast het lezen en schrijven van weloverwogen standpunten is het evenzo zinvol te kijken naar wat er in de wereld gebeurt. Even opkijken uit die rapporten en je ogen de kost geven. Voor iedereen die eerst wil zien, alvorens te geloven: bekijk deze foto's op Der Spiegel.