Punt achter Pardon en dat vredige dorpje Gallië

Source: M.H.A. (Tineke) Strik i, published on Wednesday, December 10 2008.

Nog zo'n uitspraak waar je vrolijk van wordt: vorige week bepaalde de Afdeling Rechtspraak Raad van State dat oud-asielzoekers die niet voor het generaal pardon in aanmerking kwamen, daartegen bezwaar moeten kunnen maken. Een lelijke streep door de rekening van Albayrak, die procedures wilde voorkomen.

Nu moet de IND al deze zaken toch inhoudelijk gaan beoordelen, en dat is wel zo eerlijk. De uitspraak heeft wel meteen een ander gevolg: gisteren besloot Albayrak onmiddellijk dat de pardonregeling formeel wordt beëindigd per 1 januari 2009. Met andere woorden: beoordeling van alle aanvragen, oké dan, maar dan komt er niemand meer bij!

Toch kijk ik met grote tevredenheid terug op het besluit om asielzoekers die al jarenlang zaten te wachten, een verblijfsvergunning te geven. Eindelijk kunnen ze weer vooruit in hun leven, hun trauma's verwerken en gaan werken, wonen, meedoen, lachen!

Enkele jaren geleden had ik dat niet durven dromen. Toen kwam in Wageningen, waar ik wethouder was, een krachtige beweging tot stand van scholen, buren, kerken, organisaties, die onverzettelijk streden vóór een generaal pardon. Ik ben hen gaan steunen, en we hebben gezamenlijk honderdvijftig asielzoekers anderhalf jaar opgevangen. Het bleek de kiem van een steeds krachtiger pleidooi, dat aanhield totdat een nieuw kabinet eindelijk het pardon verleende. Het was spannend tot het einde, maar wat waren we opgelucht toen PvdA woord hield. In de NOS-uitzending die van onze opvangactie werd gemaakt, wordt Wageningen vereerd met de geuzennaam Gallië! De uitzending is te bekijken door eerst hier te klikken, en daarna op ‘Wageningen steunt uitgeprocedeerde asielzoekers'.

Om de zoveel jaar duikt in elke lidstaat de behoefte op om illegalen of asielzoekers te legaliseren. Omdat ze niet terug kunnen, ze geïntegreerd zijn of simpelweg nodig zijn op de arbeidsmarkt. Pragmatisch maar noodzakelijk. Toch heeft Sarkozy het voor elkaar gekregen dat de lidstaten elkaar deze zomer beloofden voortaan geen regularisaties meer toe te staan. Droom maar lekker verder regeringen, ooit zullen jullie die belofte gaan verbreken! En anders hoop ik daar in het Europarlement op aan te sturen.