De nieuwe campagne van Sire: de plaag van de Haagse blackberries

Source: U. (Uri) Rosenthal i, published on Tuesday, March 17 2009.

Er is weleens gezegd dat als je een geheim echt goed wil bewaren, je het in de Eerste Kamer moet onthullen. Want bij een gewone plenaire sessie zie je normaal gesproken nauwelijks journalisten, cameramensen en fotografen. Dat leidt er soms toe dat ministers en staatssecretarissen ineens met verhalen komen die ze in de Tweede Kamer nooit zouden vertellen. Ik herinner me nog goed een minister die tijdens een debat in de Eerste Kamer vrijmoedig informatie verschafte over wat hij met de Koningin had besproken. Had hij dat in de Tweede Kamer verteld, dan zou het de nodige opwinding veroorzaakt hebben. Nu bleef het vrijwel onopgemerkt.

Vanmiddag was er ook zoiets, maar dat betrof niet zozeer wat een minister of staatssecretaris te melden had alswel hoe zij de woordvoerders van de Eerste Kamer bejegenden. Er was een beleidsdebat over Europa. Er was ruim op ingeschreven, wel erg ruim. De eerste termijn van de Kamer was begroot op liefst drieënhalf uur. Daar moeten wij het zeker eens over hebben, want dat duurt gewoon veel te lang en het is zo ook erg lang wachten op een echt debat met de bewindspersonen.

Ook voor minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans zou het - zo wisten ze van tevoren - een lange zit worden. Maar om, zoals zij beiden deden, werkelijk vanaf het begin voortdurend met de blackberrie aan de gang te zijn, terwijl de eerste spreker in de rij net begonnen was - dat was nu niet bepaald hoe het hoort. De voorzitter van de Kamer spoorde hen dan ook terecht aan ermee te stoppen. Maar na een schuldbewust blackberrie-loos intermezzo konden de bewindspersonen het toch weer niet laten. En dat terwijl allerlei assistenten, nog afgezien van de ambtenaren op de tribune, voortdurend net buiten de zaal in de buurt waren. Die assistenten hadden hun ongetwijfeld cruciale mails, vanuit het Torentje of van waar ook ter wereld, voor hen kunnen afvangen en met een briefje kunnen laten aanreiken.

De Stichting Ideële Reclame Sire is net begonnen met een nieuwe campagne tegen asociaal gedrag. Ze mag van mij de plaag van de Haagse blackberries meenemen.