Donderdag verkiezingen: met stempas en legitmiatiebewijs

Source: U. (Uri) Rosenthal i, published on Monday, June 1 2009.

Vanaf dinsdag waren de vrijheid van meningsuiting en de vervolging van Holocaustontkenners en schreeuwers van antisemitische leuzen continu in het nieuws. Ik heb in een aantal media (onder andere Algemeen Dagblad, NRCHandelsblad, Radio 1) mijn mening gegeven, en houd het daar op.

We staan vlak voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Hans van Baalen voert een geweldige campagne, is by far de beste campaigner onder de lijsttrekkers. Dus uiteraard de oproep om op hem te stemmen.

Intussen wordt het de mensen in het land niet bepaald gemakkelijk gemaakt om te gaan stemmen. We hebben allemaal een zogeheten stempas in de bus gekregen. Die zat tussen het soort reclamefolders dat je gewoonlijk meteen ongezien weggooit. Ik heb van veel mensen gehoord dat ze de envelop met die stempas inderdaad kwijt zijn. Wel gehad, niet apart gelegd.

En dan de geweldige vondst om de verkiezingen te houden in de week dat velen vanwege Pinksteren weg van huis zijn. En als dat niet zo is, dan geldt dat we in de cruciale dagen vlak voor zulke verkiezingen in elk geval de maandag al helemaal kwijt zijn. Want niemand zal zich tweede Pinksterdag geroepen ook maar een moment druk maken over de verkiezingen aanstaande donderdag. Dat betekent dat de laatste-dagen-campagne een-derde korter zal zijn. Dat kost ook alweer een boel kiezers die niet zullen komen opdagen.

En alsof dat niet genoeg is, hebben we het gedoe over het legitimatiebewijs dat we allemaal moeten laten zien op het stembureau. Zoals bekend, kennen we in ons land geen draagplicht maar een toonplicht. Als we ernaar gevraagd worden, moeten we een geldig legitimatiebewijs bij ons hebben. Nu kan ik me daar bij de verkiezingen van alles bij voorstellen, maar er zullen ongetwijfeld kiezers zijn die daar even niet aan zullen denken als ze naar het stembureau gaan.

Er wordt een reeks opkomstspotjes op de televisie uitgezonden, waarin een echtpaar 'stemmen' in het toverbos hoort en de een tegen de ander zegt dat dat natuurlijk over de verkiezingen van aanstaande donderdag gaat. En dan voegt de commentaarstem er nog aan toe dat we ons legitimatiebewijs niet moeten vergeten. Dit alles op de toon van de leraar op de lagere school die zijn kinderen vermanend toespreekt. Ik denk niet dat het zal helpen. Ik zou bijna zeggen - integendeel