Gemeenteraadsverkiezingen: nog maar een paar maanden

Source: U. (Uri) Rosenthal i, published on Monday, June 8 2009.

We hebben de 'Europese verkiezingen' nog maar net achter de rug of we zijn alweer bezig met de gemeenteraadsverkiezingen. Die hebben plaats op woensdag 3 maart 2010. Dat zijn nog negen maanden. Het lijkt ver weg, maar dat is het niet. Want laten we eens kijken naar de kalender. Het politieke seizoen is over enkele weken ten einde. Dan ligt de zaak twee maanden zo goed als stil. In september zitten we zes maanden van die derde maart 2010 af. We moeten ook al rekenen met anderhalve maand politieke kalmte aan het einde van het jaar: december en de eerste helft van januari. Zo houden we nog ruim vier maanden over, en dat is eigenlijk niet zoveel. Dan laat ik nog even buiten beschouwing dat er her en der vanwege gemeentelijke herindelingen vervroegde gemeenteraadsverkiezingen zullen zijn. Bijvoorbeeld in Venlo, in november. Dat zal om vele redenen de nodige aandacht trekken.

Ik bewonder de vrijwilligers die onversaagd met zulke campagnes bezig zijn. Ze moeten vaak opboksen tegen de negatieve beeldvorming van 'de politiek' en 'de politieke partijen'. En toch gaan ze gewoon door. Ze zullen trouwens hetzelfde ervaren als ik. Als je de mensen persoonlijk benadert en met ze in discussie gaat, valt het met het politieke cynisme best mee. Sterker nog, het wordt meestal op prijs gesteld dat je enige moeite doet om ze te benaderen en met hen over de politiek te praten.

In onze gemediatiseerde samenleving is de aanwezigheid van politici in de media natuurlijk van cruciale betekenis. Daar komt het internet met zijn eigen interactieve mogelijkheden bij. Maar de mensen blijken ook veel waarde te hechten aan het face-to-face contact met politici. Bij de gemeenteraadsverkiezingen is dat hoe dan ook de aangewezen weg voor de lokale kandidaten. Dat maakt die verkiezingen ook zo bijzonder.