Toenemende spanning tussen CDA en PvdA

Source: U. (Uri) Rosenthal i, published on Thursday, July 9 2009.

Zoals gewoonlijk, begint de Eerste Kamer een week na de Tweede Kamer aan het zomerreces. Logisch, want wij moeten altijd wachten op wat er uit de Tweede Kamer naar ons toe komt. Dus zijn we met de behandeling van wetsvoorstellen altijd later dan de Tweede Kamer. Bovendien, als de Tweede Kamer in de laatste dagen voor haar reces nog een spoedwet aanneemt, hebben wij nog die ene week om ons erover te buigen en er ja of nee tegen te zeggen.

Bij de aanvang van het zomerreces enkele punten ter reflectie. Ten slotte is de Eerste Kamer de 'chambre de réflection'.

  • De volgtijdelijkheid tussen Tweede en Eerste Kamer bij de behandeling van wetsvoostellen staat onder druk. Ten eerste: terwijl wij met een wetsvoorstel bezig zijn, is de Tweede Kamer vaak al volop in de weer met nieuwe of andere regelgeving die rechtstreeks te maken heeft met dat wetsvoorstel. Ten tweede: de Europese regelgeving leidt ertoe dat de Eerste Kamer steeds meer aan het begin van het traject aan de slag moet. Dat zal stevige gevolgen hebben voor de verhouding tussen de beide Kamers der Staten-Generaal.
  • Zoals Kees van der Malen bij de ontvangst van de Vondelingprijs zei, gaat het er in de Eerste Kamer vormelijker aan toe dan in de Tweede Kamer. Maar zo groot zijn de verschillen ook weer niet. Uiterlijkheden zijn overigens minder belangrijk dan sommige conventies tijdens de debatten. De senator die een collega in de hoek probeert te zetten met de mededeling 'Als u de stukken gelezen had, zou u ...', krijgt dat dubbel en dwars terug.
  • In de Eerste Kamer kan het gebeuren dat een minister hulpeloos naarboven, naar de ambtenarentribune, kijkt omdat hij/zij verrast wordt door vragen van gelouterde senatoren.
  • Het is niet elke minister gegeven om de Eerste Kamer tevreden te stellen met de mededeling: 'ik geef nu antwoord op een niet gestelde vraag.'
  • Dat het kabinet tijd vermorst heeft, is ook in de Eerste Kamer te merken. We hadden de laatste weken veel wetsvoorstellen te verwerken, maar er zijn maanden geweest dat we almaar zaten te wachten. Natuurlijk geldt wel: beter geen dan slechte wetsvoorstellen.
  • Coalitiepartijen zijn dit parlementaire jaar in de Eerste Kamer meermalen vreemd gegaan. Zelfs de laatste dag voor het reces was het twee keer raak. De PvdA stemde tegen het wetsvoorstel bewaarplicht telecomgegevens en ze kwam met een motie (om de afschaffing van de vliegtax apart te regelen) waar staatssecretaris De Jager niet erg blij mee zal zijn. Ook in de Eerste Kamer voel je de spanning tussen CDA en PvdA toenemen.