De Ketellappers van de Staat

Source: U. (Uri) Rosenthal i, published on Monday, September 14 2009.

Vorige week zijn we in de Eerste Kamer weer begonnen. Een paar dagen eerder kregen we bericht dat de Kamervoorzitter op 1 november naar de Raad van State gaat. We hebben dus de verkiezing van een nieuwe voorzitter voor de boeg.

Deze week Prinsjesdag. Na heel veel praten, overleggen en discussiëren was er dan de bekende embargoregeling voor de begrotingsstukken. Vrijdag konden de fractievoorzitters hun eigen exemplaren ophalen of thuis laten bezorgen. Bij mijn fractie vielen twee fractiegenoten ook in de prijzen. En het is precies gegaan zoals te verwachten was. De media hadden meteen al van alles en nog wat te melden over wat erin staat. Er is dus zoals gewoonlijk gelekt. De bekende one-liner is: 'Het schip van staat is het enige schip dat van bovenaf lekt.' Het lek moet dus afkomstig zijn van ministers, staatssecretarissen, ambtenaren en/of parlementariërs.

Ik kan de lezers inmiddels wel meedelen dat het, afgezien van de inhoud, een twijfelachtig genoegen is de stukken te lezen. Om lekkages via de kopieermachines te bemoeilijken is op werkelijk elke bladzijde met gigantische letters VVD diagonaal afgedrukt. Nu vind ik het natuurlijk prachtig te zien dat onze partij zo in de smaak valt, maar het is wel lastig. En bovendien voel ik me in mijn eer aangetast. Kennelijk vertrouwt de regering, aannemende dat alle fractievoorzitters in de Tweede en Eerste Kamer hetzelfde lot beschoren is, de parlementariërs niet, de VVD Kamerfracties inbegrepen.

Ik ben benieuwd of de begrotingsstukken die naar de ministers, staatssecretarissen en hun ambtenaren zijn gegaan, ook van kapitale diagonale letters of op een andere manier van merktekens voorzien zijn. Dat zou ook nog eens duiden op onderling wantrouwen binnen het kabinet. En dat terwijl alles komende Prinsjesdag in het teken moet staan van eenheid van beleid.

Het doet me denken aan de fraaie Engelse parabel van de ketellappers van de staat. Hoe meer de lekken op de ene plaats worden gelapt, hoe brozer de ketel op andere plekken wordt. Elk jaar weer dezelfde discussie, elk jaar weer hetzelfde voorspelbare resultaat. Embargo's zijn er kennelijk om geschonden te worden.