Script voor een Nieuwspoort-satire

Source: U. (Uri) Rosenthal i, published on Saturday, September 26 2009.

Een incident op Sociëteit Nieuwspoort.

Hoofdpersoon 1 een beschonken Kamerlid.

Hoofdpersoon 2 een ober.

Er zijn verschillende versies van het incident in omloop. Wat precies gebeurd is, komen we niet te weten.

We zien Max van Weezel, voorzitter van Nieuwspoort, op de televisie. Hij verklaart dat het Kamerlid excuses heeft aangeboden. Dat moet, zo kan de kijker ongeveer begrijpen, wel afdoende zijn. Maar dan is er een ander bestuurslid, Jos Heijmans, die het oneens blijkt te zijn met informatie die Max van Weezel heeft verstrekt.

Normaal gesproken melden journalisten bij een incident dat de onderste steen boven moet komen en dat het kwaad met wortel en tak uitgeroeid moet worden. Binnen de kortste keren verschijnen in de krant artikelen waarin op hoge toon wordt aangedrongen op een parlementaire enquête. Met een beetje goede wil zetten kwaliteitskranten en NOVA een brigade onderzoeksjournalisten aan het werk om alles tot in de kleinste details boven tafel te krijgen. En natuurlijk moeten er koppen rollen. Anders heeft het er immers alle schijn van dat de zaken in de doofpot worden gestopt.

Nu hebben de journalistieke bestuurders van de Sociëteit Nieuwspoort eens alle gelegenheid om de politici écht te laten zien hoe het moet. En dan laten ze zo'n gouden kans lopen!