24257 - Reorganisatie van de raden voor de kinderbescherming

Please note

This page contains a limited version of this dossier in the EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd ingediend door de regering.

 

Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat in verband met de wenselijkheid de raden voor de kinderbescherming te reorganiseren Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, alsmede andere wetten aanpassing behoeven.

Contents

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Disclaimer
  4. Uitgebreide versie
  5. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en van enige andere wetten in verband met de reorganisatie van de raden voor de kinderbescherming

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werden twee nota's van wijziging en een nota van verbetering ingediend.

3.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

4.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met alle documenten in dit dossier, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

The full version is available for registered users of the EU Monitor by ANP and PDC Informatie Architectuur.

5.

Parlementaire Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.


  • 1. 
    Talented and competent politician for the Dutch social democrats (PvdA). She started her political career as president of the Young Socialists. She quickly rose through the ranks of the PvdA, a testament to her political skills and extensive knowledge of policies in various areas, foremost of which were youth affairs and emancipation. After becoming vice parliamentary group-leader, she became junior minister from 1998 to 2002. In her tenure she was confronted with the sensitive issue of growing waiting lists in the healthcare system. After the PvdA suffered a loss in the 2002 elections, she retired from politics. Was appointed by H.M. the Queen as a member of the SER (Social-Economic Council) and is an independent consultant.
     
  • 2. 
    Kordate Haagse VVD-politica, die vanuit het fractiebestuur in 1998 doorstroomde naar het staatssecretariaat op Verkeer en Waterstaat in het tweede kabinet-Kok. Was voor zij in 1994 in de Tweede Kamer kwam voorzitter van de Organisatie Vrouwen in de VVD en docent aan het Koninklijk Conservatorium. In de jaren 1990-1994 lid van de Haagse gemeenteraad. In de Tweede Kamer een niet zo opvallende woordvoerster hoger onderwijs, die uiterst zorgvuldige formuleerde. Als staatssecretaris vroegen vooral de dossiers frequentieveilingen en 'ruimte voor rivier' haar aandacht. Na nog een jaar Kamerlid te zijn geweest, was zij zes jaar dijkgraaf.
     
  • 3. 
    Zat acht jaar in de Tweede Kamer voor D66, vanaf de leeftijd van 27 jaar. Was daarvoor werkzaam bij een taleninstituut voor het bedrijfsleven en bij ING Aviation Lease en tevens gemeenteraadslid in Aalsmeer. Nadat Roger van Boxtel minister was geworden, werd zij woordvoerster volksgezondheid en welzijn van haar fractie. Daarvoor hield zij zich onder meer bezig met beroepsonderwijs, jeugdbeleid en kinderbescherming en emancipatie. Sinds 2002 vervult zij diverse functies in belangenverenigingen in de zorg waaronder die van directeur van de Parkinson Vereniging.
     
  • 4. 
    Nauwgezette juriste van hervormden huize in de CDA-fractie in de Tweede Kamer die veel werk verzette op wetgevend gebied. Vervulde na een korte periode als onderwijzeres de functie van van rechtbankgriffier en was docente aan de Katholieke Hogeschool in Tilburg. In de Tweede Kamer woordvoerster op het gebied van justitie (onder meer echtscheidingswetgeving en gevangeniswezen) en emancipatie (zorg en arbeid). Na haar dertienjarige Tweede Kamerlidmaatschap korte tijd wethouder in Nuenen en rechter in Rotterdam. Was vervolgens één jaar senator.
     
  • 5. 
    PvdA-staatssecretaris van Justitie in het kabinet-Kok I, die daarmee de moeilijke portefeuille asielbeleid beheerde. Kreeg te maken met de affaire-Gümüs, waarbij een reeds ingeburgerde, maar wel illegaal in ons land verblijvende Turkse familie werd uitgewezen. Regelde als staatssecretaris het geregistreerde partnerschap. Werkte bij de Stichting Samenwerkende Kerk- en Onderwijssecretariaten in Rotterdam. Enige jaren lid van D66 en twee jaar voor die partij lid van de Rotterdamse gemeenteraad en daarna, vanaf 1974, voor de PvdA. Was acht jaar een populair wethouder van sociale zaken. In 1985 werd zij burgemeester van Haarlem. Pragmatische, sociaal voelende bestuurder uit een katholiek middenstandsgezin, die met Rotterdamse tongval sprak. Hartsvriendin van Ien Dales. Verwoed rookster van sigaartjes.
     
  • 6. 
    Rechter van katholieken huize, die twaalf jaar justitie-woordvoerster van het CDA in de Eerste Kamer was. Kort voor de oorlog in Nederlands-Indië geboren en later onder andere woonachtig in Indonesië en Nieuw-Guinea, waar haar vader arts was. Na advocaat geweest te zijn vanaf 1972 rechter en in 1989 raadsheer in het Gerechtshof van Den Haag. Hield zich in de Senaat ook bezig met ontwikkelingssamenwerking. Was gehuwd met de secretaris-generaal van Financiën, die in 1990 overleed. Was in 2003-2009 voorzitter van de Commissie van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
     
  • 7. 
    Juriste, die acht jaar voor de PvdA zitting had in de Eerste Kamer. Dochter van een Tweede Kamerlid en verzetsman. Was werkzaam in de wetenschap en als advocaat en daarna coördinerend vicepresident van de arrondissementsrechtbank in Assen. Hield zich in de Eerste Kamer bezig met wetgeving op het terrein van justitie en het op raakvlak van justitie en volksgezondheid.
     
  • 8. 
    Bescheiden, principiële, pijprokende jurist uit Uddel op de Veluwe, die vijfentwintig jaar een alom gerespecteerd Eerste Kamerlid voor de SGP was. Kwam uit een boerengezin. Hij combineerde het Eerste Kamerlidmaatschap achtendertig jaar met de functie van beleidsmedewerker van de SGP-Tweede Kamerfractie. Was daarnaast geruime tijd Statenlid in Gelderland. Als lid van een kleine fractie, één periode zelfs een eenmansfractie, woordvoerder bij honderden kamerdossiers. Hoewel zijn stem in de Senaat soms de doorslag kon geven, stelde hij zich altijd nuchter en zakelijk op.
     
  • 9. 
    Scherpzinnig jurist, die als VVD-Eerste Kamerlid veel oog had voor de juridische kwaliteit van wetsvoorstellen. Voorzitter van de bijzondere commissie voor de herziening van het Burgerlijk Wetboek. Had als hoofdfunctie rechter in Haarlem en was tevens opgeleid als vliegtuigbouwkundige. Werd, hoewel hij ondervoorzitter was, in 1997 tot zijn teleurstelling geen Eerste Kamervoorzitter, omdat de VVD de voorkeur gaf aan oud-minister Korthals Altes. Groot voorstander van automatisering, met name ten behoeve van parlementariërs.