Brief minister over o.a. behandeling verzoek door NZa van verzoek KNOV om rekennorm voor verloskundigen te verlagen - Prenatale screening

Deze brief is onder nr. 67 toegevoegd aan dossier 29323 - Prenatale screening.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Prenatale screening; Brief minister over o.a. behandeling verzoek door NZa van verzoek KNOV om rekennorm voor verloskundigen te verlagen 
Document date 19-06-2009
Publication date 30-06-2009
Nummer KST132412
Reference 29323, nr. 67
From Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2008–2009

29 323

Prenatale screening

Nr. 67

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2009

Tijdens het overleg met uw Kamer op 5 februari 2009 (kamerstuk 29 323, nr. 61) heb ik toegezegd om bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na te gaan wat de reden is geweest van het ogenschijnlijk laat in behandeling nemen van het verzoek van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) om de rekennorm voor verloskundigen aan te passen. Voorts heb ik gemeld om de NZa te verzoeken een nader kosten-onderzoek te verrichten naar de opbouw van het tarief voor (eerstelijns) verloskundige zorg. Overeenkomstig de toezegging aan uw Kamer, heb ik gevraagd om dit onderzoek uiterlijk per 1 juli 2009 af te ronden.

De NZa heeft mij bericht dat zij op 18 juni 2008 een eenzijdig verzoek van de KNOV heeft ontvangen voor een verlaging van de rekennorm (van 120 naar 95 bevallingen per jaar). Omdat het een eenzijdig verzoek betrof, heeft de NZa, overeenkomstig de procedures die daarvoor gelden, de overige marktpartijen over het voorstel geconsulteerd. In oktober 2008 had de NZa alle reacties ontvangen, waarna een aanvang kon worden gemaakt met de behandeling van het voorstel in de adviescommissie Cure Vrije Beroepen. Naar aanleiding hiervan heeft aanvullend technisch overleg met partijen plaatsgehad. De betrokken partijen waren het erover eens dat er tot een nieuw tarief voor verloskundige zorg moest worden gekomen op basis van gedegen onderzoek naar alle voor het tarief relevante aspecten. Om de KNOV tegemoet te komen heeft de Raad van Bestuur van de NZa op 15 december 2008 besloten, om (als eerste stap) het verzoek van de KNOV gedeeltelijk te honoreren en per 1 januari 2009 de rekennorm te verlagen van 120 naar 110 bevallingen per jaar.

Alles overziend trek ik de conclusie dat de NZa het voorstel zorgvuldig en tijdig in behandeling heeft genomen en er de aandacht aan heeft besteed die het verdient.

De NZa heeft het onderzoek waarom ik gevraagd heb, inmiddels met voortvarendheid opgepakt. Vanwege de zorgvuldigheid die met dit

kostenonderzoek is gemoeid en vanwege het scala aan factoren dat voor de bepaling van een juist en gedragen tarief moet worden onderzocht, heeft de NZa mij gemeld dat het onderzoek niet eerder dan in september 2009 kan worden afgerond. Omdat daarmee mijn toezegging niet wordt behaald, heb ik contact opgenomen met de KNOV om haar oordeel over deze situatie te vernemen. De KNOV heeft mij verklaard geen bezwaar te hebben tegen de verlate oplevering, als hiermee de kwaliteit van het onderzoek is gediend en de resultaten uit het onderzoek serieus worden betrokken bij de definitieve vaststelling van het tarief voor verloskundige zorg. Over dit laatste heeft de NZa verklaard om het eventuele misgelopen tariefverschil met materiële terugwerkende kracht tot 1 januari 2009, in het nieuwe tarief per 1 januari 2010 te verrekenen, als na afloop van het onderzoek blijkt dat het tarief te hoog of te laag is vastgesteld.

Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, A. Klink

 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.