Europese jusitiële ruimte in burgerlijke zaken - Main contents
Contents
Document date | 24-07-2001 |
---|---|
Publication date | 07-04-2009 |
Reference | 22112, 204, 9 |
Titel
Verordening van de Raad tot vaststelling van een algemeen kader voor communautaire activiteiten ter vergemakkelijking van de totstandbrenging van een Europese jusitiële ruimte in burgerlijke zaken
Datum raadsdocument
29 mei 2001
nr. Raadsdocument
9 044/01.
nr. Commissiedocument
COM (2001) 221 def
Eerstverantwoordelijke ministerie
JUST i.o.m. FIN
Behandelingstraject in Brussel
De Commissie wil de besluitvorming afronden voor het eind van het jaar 2001
Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)
3,02 M per jaar over een periode van vijf jaar (3 M vastleggingskredieten + 24 000 huishoudelijke uitgaven). NB In de behoefte aan menselijke en administratieve hulpbronnen zal worden voorzien binnen het budget van het beherende DG van de Commissie. De Commissie maakt in de toelichting bij het voorstel niet voldoende duidelijk waarin het nieuwe financiële kader verschilt van de al of niet voort te zetten programma's Grotius-civiel en Schuman. Wanneer het hier een vervanging van het civiele deel van Grotius betreft leidt een toepassing van het Nederlandse prioriteitstellingsbeleid voor categorie 3 van de EU-begroting op grond van het huidige budget voor Grotius-civiel (650 000 per jaar), tot een lagere totale enveloppe (5 jaar) dan door de Commissie voorgesteld, nl. max. 3 315 000 . Het definitieve Nederlands standpunt omtrent de voorgestelde bedragen zal daarom worden vastgesteld nadat de Commissie nadere informatie heeft verstrekt omtrent het precieze karakter van het kader en de rechtvaardiging van de voorgestelde bedragen.
Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
Het voorstel beoogt een rechtsgrondslag te scheppen voor het financieren van activiteiten uit de begroting van de EG op het beleidsterrein van de justitiële samenwerking in burgerlijke zaken. Het gaat hier om activiteiten die worden ondernomen door de Commissie, door Europese nietgouvernementele organisaties en om meer specifieke projecten van communautair belang, zoals opleiding, uitwisselingen en onderzoek. Het voorstel draagt bij aan de voltooiing en tenuitvoerlegging van het «scorebord van de vorderingen op het gebied van de totstandbrenging van een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid in de Europese Unie». Dit scorebord is door de Commissie ingesteld op verzoek van de Europese Raad van Tampere.
De voorgestelde verordening creëert een algemeen kader op lange termijn voor activiteiten en naar prioriteit gerangschikte doeleinden. Het voorstel sluit aan bij de snelle groei van het aantal activiteiten op het terrein van de Europese civielrechtelijke samenwerking die is opgetreden naar aanleiding van de Europese Raad in Tampere. Het voorstel heeft aldus een bredere reikwijdte dan Grotius-civiel, een financieringsprogramma dat aan het eind van 2001 afloopt en niet zal worden verlengd.
In tegenstelling tot Grotius-civiel geeft de voorgestelde verordening de Commissie de mogelijkheid acties ter aanvulling van de medegefinancierde projecten te voeren en stelt het de Commissie in staat op eigen initiatief acties te ondernemen in het kader van de tenuitvoerlegging van communautaire instrumenten op het gebied van civielrechtelijke samenwerking. Op 12 februari 2001 heeft de Raad een verordening aangenomen waarin het Grotius-civiel programma werd verlengd voor een overgangsperiode van een jaar.1 Deze overgangsperiode had tot doel een verstoring van het programma Grotius-civiel te voorkomen en de Commissie in staat te stellen een nieuw, algemeen voorstel uit te werken. Dit voorstel wordt thans door de Commissie gepresenteerd. Op grond van het bovenstaande mag verwacht worden dat de verordening is afgerond en in werking is getreden aan het einde van de overgangsperiode van Grotius-civiel, d.w.z. 12 februari 2002.
Rechtsbasis van het voorstel
Artikel 61 onder c EG jo artikel 65 EG.
Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
Positief. De doelstelling om het tot stand brengen van een Europese justitiële ruimte in burgerlijke zaken te vergemakkelijken kan het beste op communautair niveau worden verwezenlijkt.
Nederlandse belangen
Nederland ondersteunt het tot stand brengen van een ruimte van veiligheid, vrijheid en rechtvaardigheid. Dit programma biedt daarnaast aan Nederlandse organisaties de mogelijkheid om financiële steun aan te vragen voor activiteiten op het terrein van justitiële samenwerking in burgerlijke zaken.
Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
N.v.t.
Rol EP in de besluitvormingsprocedure
Raadplegingsprocedure
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.