TSE - Main contents
Contents
Document date | 24-07-2001 |
---|---|
Publication date | 07-04-2009 |
Reference | 22112, 204, 7 |
Titel
Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement over onderzoekactiviteiten in verband met overdraagbare spongiforme encephalopathieën in Europa
Datum raadsdocument
15 juni 2001
nr. Raadsdocument
9 996/01
nr. Commissiedocument
COM(2001) 323 def.
Eerstverantwoordelijke ministeries
LNV (voor TSE bij dieren), VWS
(voor CJD), i.o.m. BZ, EZ
Behandelingstraject in Brussel
Bespreking TSE vindt regelmatig plaats in het PVC en de Landbouwraad. De RWG volksgezondheid is tevens bij de preventie en aanpak van de ziekte betrokken.
Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)
Geen
Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
Op verzoek van de Onderzoekraad van 16 november 2000 heeft de Commissie een groep van deskundigen op het gebied van TSE onderzoek opgericht. Onder TSE (Transmissible Spongiform Encephalopathies) wordt onder meer begrepen BSE, scrapie en Creutzfeld-Jacob Disease. De opdracht aan deze groep was het TSE-onderzoek dat gaande is in de lidstaten in kaart te brengen en aan te geven op welke terreinen onderzoek moet worden uitgebreid of welke nieuwe onderzoeksgebieden moeten worden gestart.
De deskundigengroep heeft nu een overzicht gemaakt van onderzoek in de EU dat informatie van alle lidstaten behalve Luxemburg bevat, alsmede van IJsland, Noorwegen en Israël. Hieronder valt ook het onderzoek dat door de EG wordt gefinancierd.
Betrokkenheid bij TSE onderzoek verschilt nogal per lidstaat en blijkt direct gerelateerd te zijn aan het beeld dat in de betreffende lidstaat bestond over de mate van voorkomen van TSE in de lidstaten. Epidemiologisch onderzoek en monitoring (surveillance) inzake humane TSEs worden op EU-niveau gecoördineerd door de netwerkprojecten EUROCJD en NEUROCJD en door een neuropathologie-netwerk genaamd PRIONET onder de aegis van het Instituut voor Neurologie van de Universiteit van Wenen. Alle landen behalve Luxemburg (doet geen onderzoek naar TSE) nemen deel aan deze netwerken.
Over epidemiologisch onderzoek inzake dierlijke TSE's kan het volgende worden opgemerkt:
-
·scrapie-onderzoek vindt met name plaats in die landen waar de ziekte een groot probleem is (IS, UK, NO, F en IRL), het heeft als doel het identificeren van risicofactoren en uitbanning van de ziekte.
-
·het VK is sinds het begin van de BSE-epidemie betrokken bij epidemiologisch onderzoek; andere landen zijn inmiddels ook betrokken. Op EU-niveau bestaan 2 netwerken voor herkauwer-TSEs, gecoördineerd door F en IRL, die uitermate nuttig zijn voor training, normalisatie en harmonisatie van technieken en criteria voor het identificeren van verdachte gevallen en voor het opzetten van databanken en biologische monsterbanken.
Verder bestaat er onderzoek op het gebied van:
-
·het infectieuze/besmettelijke agens (het prion), overbrengingsmechanismen en wijze waarop de ziekte zich ontwikkelt in een besmet dier;
-
·diagnose van TSEs
-
·overbrenging en risico-analyse;
-
·therapeutisch onderzoek
-
·inactiveringsprocedures en ontsmetting, preventie.
De deskundigengroep concludeert voor alle deelterreinen dat er al veel goede samenwerking is, maar dat meer landen betrokken zouden moeten raken of dat het uitwisselen van kennis verbeterd zou kunnen worden. Verder wordt geconcludeerd dat het overzicht dat gemaakt is op zichzelf al zeer nuttig is en dat het samenstellen ervan belangrijke TSE research managers en onderzoekers met elkaar in contact heeft gebracht.
De rol van de EU in het onderzoek in de vorm van het zgn. European Initiative on TSE, gestart in 1996, het Vijfde Kaderprogramma op het gebied van onderzoek en het Joint Research Centre wordt ook aangehaald.
Rechtsbasis van het voorstel
N.v.t., het betreft een mededeling
Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
N.v.t.
Nederlandse belangen
Coördinatie en uitwisseling van TSE-onderzoek op Europees niveau. Dit leidt tot betere afstemming en samenwerking en een vergroting van de uitwisseling van informatie
Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
Rol EP in de besluitvormingsprocedure
Er is geen sprake van besluitvorming. Het EP wordt d.m.v. de Mededeling geïnformeerd.
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.