China - Main contents
Contents
Document date | 24-07-2001 |
---|---|
Publication date | 07-04-2009 |
Reference | 22112, 204, 2 |
Titel
Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement: EU-strategie ten aanzien van China: tenuitvoerlegging van de mededeling van 1998 en toekomstige stappen voor een doeltreffender EU-beleid
Datum Commissiedocument
15 mei 2001
nr. Raadsdocument
Nog niet bekend
nr. Commissiedocument
COM (2001) 265 definitief
Eerstverantwoordelijke ministerie
BZ i.o.m. EZ, V&W
Behandelingstraject in Brussel
Er is gestreefd naar afronding van de behandeling van de Mededeling vóór de EU-China Top van 5 september 2001. De Mededeling is behandeld door de Raadswerkgroep Coasi en de eerste-pijler Raadswerkgroep Azië en Oceanië. Raadsconclusies met betrekking tot de Mededeling zijn op 17 juni 2001 aan PSC voorgelegd en tijdens de Algemene Raad van 25 juni 2001 vastgesteld.
Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)
Geen.
Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
De Mededeling «EU-strategie ten aanzien van China: tenuitvoerlegging van de mededeling van 1998 en toekomstige stappen voor een doeltreffender EU-beleid» beoogt bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de betrekkingen tussen de EU en China door de formulering van concrete, praktische actiepunten ten aanzien van China. Deze actiepunten zouden een hulpmiddel moeten zijn voor het bepalen en evalueren van de agenda voor doelgerichte EU-China betrekkingen voor de komende jaren.
Achtergrond:
De Mededeling is gebaseerd op de Mededeling van de Commissie «Voor een omvattend partnerschap met China» uit 1998 en de hieruit voortvloeiende conclusies van de Raad, waarin werd benadrukt dat de EU een fundamenteel belang heeft bij het versterken van de betrekkingen met China. Daarnaast bevatten de Mededeling en de conclusies uit 1998 langetermijndoelstellingen voor de betrekkingen tussen de EU en China. Tijdens besprekingen in de Raad in de winter van 2000/2001 was men het erover eens dat de in 1998 geformuleerde doelstellingen t.a.v. China grotendeels geldig blijven, maar dat daarnaast gepoogd moet worden het EU-beleid doeltreffender te maken.
De Mededeling bevat een overzicht van de in 1998 vastgelegde beleidsdoelstellingen voor China. Daarnaast worden de ontwikkelingen geschetst in de EU en China. Verder geeft de Mededeling een verslag over de tenuitvoerlegging van het beleid van 1998. De betrekkingen tussen de EU en China zijn, zoals was voorzien, in sterke mate uitgebreid. Er is echter ruimte voor verdere uitbreiding en verbreding van de dialoog. De Mededeling bevat voorstellen om het EU-beleid aan te passen, te vereenvoudigen of nieuwe elementen toe te voegen.
In de Mededeling worden vijf hoofddoelstellingen geformuleerd:
-
·verder betrekken van China bij de internationale gemeenschap;
-
·ondersteunen van de overgang van China naar een open samenleving;
-
·verdere integratie van China in de wereldeconomie;
-
·beter gebruik maken van bestaande Europese middelen;
-
·het profiel van de EU in China versterken.
De Mededeling geeft een overzicht van de huidige stand van zaken ten aanzien van de vijf hoofddoelen die vrij dicht bij de in 1998 geformuleerde doelstellingen liggen. Daarnaast bevat de Mededeling voor elk van de vijf hoofddoelen een lijst met concrete, praktische actiepunten op korte en middellange termijn. Deze actiepunten moeten bijdragen aan vergroting van de doeltreffendheid van de tenuitvoerlegging van het EU-beleid.
Rechtsbasis van het voorstel
N.v.t., het betreft een Mededeling.
Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
In strikte zin niet van toepassing, want het betreft een Mededeling. Subsidiariteit zou positief genoemd kunnen worden omdat een gezamenlijke EU-strategie meer gewicht in de schaal legt in de betrekkingen met China dan beleid van de afzonderlijke Lidstaten.
Nederlandse belangen
In het algemeen heeft Nederland belang bij een goed gecoördineerd EU-optreden richting China, mede gezien het feit dat China soms een voorkeur heeft om zaken bilateraal af te handelen. Nederland heeft in het bijzonder belang bij een gecoördineerd optreden op het terrein van mensenrechten en handelspolitiek. De vastgelegde jaarlijkse evaluatie vormt een basis voor de rapportage richting Tweede Kamer
Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
N.v.t.
Rol EP in de besluitvormingsprocedure
De Mededeling zal ter informatie naar het EP gaan.
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.