Financiële zekerheidsovereenkomsten

1.

Kerngegevens

Document date 24-07-2001
Publication date 07-04-2009
Reference 22112, 204, 1

2.

Text

Titel

Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende financiële zekerheidsovereenkomsten

Datum Raadsdocument

29 maart 2001

Nr Raadsdocument

7604/01

Nr. Commissiedocument

Com (2001) 168 def

Eerstverantwoordelijke ministeries

FIN i.o.m. JUST, BZ

De verantwoordelijkheid van Financiën is het belang van de ontwikkeling van de Nederlandse kapitaalmarkt en de concurrentie positie van de Nederlandse partijen die opereren op de internationale kapitaalmarkten. Daarnaast heeft Financiën een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het financiële systeem. Met deze verantwoordelijkheid hangt samen de implementatie, die op onderdelen in de Wet toezicht effectenverkeer 1995 en op onderdelen in het Burgerlijk Wetboek kan plaats vinden. Justitie is verantwoordelijk voor de implementatie van deze richtlijn in het Burgerlijk Wetboek.

Behandelingstraject in Brussel

Behandeling in de werkgroep van de Raad. In mei/juni vinden drie vergaderingen plaats onder het Zweeds voorzitterschap. Afhankelijk van de daarbij geboekte voortgang zullen in elk geval nog enkele vergaderingen volgen voordat de richtlijn eventueel definitief kan worden vastgesteld.

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)

Geen

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel

De richtlijn heeft tot doel om effectieve en eenvoudige regelingen te creëren voor de vestiging van zekerheden op girale vorderingen in effecten en geldtegoeden. De richtlijn geeft regels voor het toepasselijke recht bij conflicten in privaatrecht. De zekerheidsovereenkomsten worden door de onderhavige richtlijn gevrijwaard tegen gevaren van vooralsnog uiteenlopende insolventiewetgeving in lidstaten. De rechtszekerheid in geval van rechtsconflicten bij giraal overdraagbare effecten die in een grensoverschrijdende context als zekerheden worden gebruikt, wordt versterkt. De administratieve lasten waarmee gebruik van zakelijke zekerheidsrechten gepaard gaan worden beperkt. Hergebruik van zakelijke zekerheidsrechten voor eigen doeleinden door de zekerheidsnemer wordt mogelijk gemaakt. De richtlijn bouwt voort op de Finaliteitsrichtlijn 98/26/EG van 19 mei 1998 PB L 166.

Rechtsbasis van het voorstel

Artikel 95. De richtlijn draagt bij aan het vrije kapitaal verkeer (art 56/60) en aan de vrijheid van dienstverrichting (art 49).

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering

Subsidiariteit: positief. Artikel 49 van het EG-verdrag bevat het beginsel van vrij verkeer van diensten. De richtlijn sluit aan bij de bestaande Finaliteitsrichtlijn en bouwt daarop voort; bovendien gaat de richtlijn uit van de beginselen die reeds worden gevolgd in de bestaande contractuele rechtsverhoudingen op basis van standaardovereenkomsten tussen financiële instellingen. De richtlijn geeft een nieuwe verwijsregel voor internationale privaatrechtelijke verhoudingen. Dit is in het belang van verbetering van veiligheid en zekerheid voor de financiële instellingen en voor het gehele financiële systeem. De enorme omvang die internationale financiële transacties hebben aangenomen en de risico's die bestaan bij onzekerheid van toepasselijke rechtsregels rechtvaardigen deze nieuwe wetgeving op communautair niveau.

Proportionaliteit

/deregulering:

De navolgende overwegingen van de Commissie tot een richtlijn kunnen worden onderschreven. De Commissie heeft overwogen de dat de aanbeveling een ongeschikt instrument is om de beoogde doelstellingen te bereiken gelet op uiteenlopende doelstellingen en rechten van betrokkenen. De transparantie jegens marktdeelnemers zou er niet mee zijn gebaat en de rechtszekerheid van de deelnemers zou onvoldoende worden gegarandeerd. De uniforme wetgeving middels een verordening is een ongeschikt middel omdat deze richtlijn een aanvulling vormt op de Finaliteitsrichtlijn en daarom in dezelfde vorm dient te worden vervat, en omdat het in de huidige wijze aan de lidstaten mogelijk wordt gemaakt om de uitvoering te realiseren middels nieuwe wetgeving dan wel door aanpassingen van bestaande wetgeving.

Nederlandse belangen

Harmonisering van regelingen met betrekking tot financiële zekerheidsrechten is van belang voor Nederland. Hierdoor worden de bestaande juridische onzekerheden opgeheven die belemmeringen opleveren voor het gebruik van zekerheidsrechten en worden risico's bij niet-aansluitende rechtsregels in de lidstaten uitgebannen. Een geharmoniseerde regeling op EU niveau vemindert concurrentieverschillen en elimineert het nadeel van het forum shoppen.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

Het Commissievoorstel voorziet vooralsnog niet in concrete regelgeving. Hiervoor zal de uitwerking van verscheidene voorstellen moeten worden afgewacht. Indien de richtlijn wordt aangenomen in haar huidige vorm zullen in het Burgerlijk Wetboek (BW) en mogelijk in de Wet toezicht effectenverkeer 1995 wijzigingen moeten worden aangebracht.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure

Het Commissievoorstel is ingediend bij de Raad en bij het Europees Parlement voor aanneming volgens de medebeslissingsprocedure van artikel 251 van het EG-Verdrag.

3.

Onderdeel van

24 Jul
'01
Brief staatssecretaris met vijftien fiches, opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 204
 
 
 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.