Minister Verburg opent tentoonstelling over Sicco Mansholt

Source: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), published on Thursday, April 2 2009.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ( LNV ) opent op dinsdag 7 april een tentoonstelling over Sicco Mansholt.

Sicco Mansholt i werd in 1945 minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Direct na de Tweede Wereldoorlog was voedselvoorziening een hoofdzaak. Hoe kon de Nederlandse voedselvoorziening worden veiliggesteld? Daarvoor had Mansholt al een rol gespeeld in het verzet. Hij organiseerde voedselvoorziening en ruimte voor onderduikers.

In 1958 werd Mansholt landbouwcommissaris van de pas opgerichte Europese Commissie i. Hij was één van de architecten van de Europese samenwerking en het Europese landbouwbeleid. Sicco Mansholt overleed in 1995 op zijn boerderij in Wapserveen (Drenthe).

De tentoonstelling geeft een beeld van het veelzijdige leven van deze Nederlandse Europeaan. In het verzet, als minister, als Europeaan, en Mansholt als kritisch beschouwer van het beleid dat hij mede zelf had vormgegeven.

De tentoonstelling is van 7 april tot 5 juni 2009 te bekijken in de hal op de begane grond van het ministerie van LNV, Bezuidenhoutseweg 73 in Den Haag.