Europa Europa! Geert Buelens en Frans Timmermans in gesprek, Utrecht - EU monitor

EU monitor
Sunday, July 12, 2020
calendar

Europa Europa! Geert Buelens en Frans Timmermans in gesprek, Utrecht

Kalender
date April 22, 2009 20:00 - 22:00
city Utrecht
location Utrecht, Utrecht, Nederland Show location
attending H. (Hans) van den Broek i, F.C.G.M. (Frans) Timmermans i et al.
organisation deBuren

In samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Vlaams-Nederlands Huis deBuren

Woensdag 22 april 2009, 20:00 - 22:00 uur

Geert Buelens

Frans Timmermans

Margot Dijkgraaf

Aanmelden

Onlangs verscheen bij uitgeverij Ambo/Manteau Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog, van de hand van dichter, essayist en hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Geert Buelens. Tegelijk publiceerde hij de bloemlezing Het lijf in slijk geplant. Gedichten uit de Eerste Wereldoorlog.

Op deze avond gaat Frans Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken, in gesprek met Geert Buelens over de Eerste Wereldoorlog als politiek en cultureel keerpunt, over de rol van dichters in die oorlog, de poëzie die zij schreven en het Europa van toen en van nu.

Er zullen gedichten uit de bundel worden voorgedragen.

Moderator: Margot Dijkgraaf

Verwijzingen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vlaams Nederlands huis deBuren

Uitgeverij Ambo/Manteau

Geert Buelens

Geert Buelens is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht, dichter en essayist. Zijn bundel Het is werd bekroond met de Van der Hoogtprijs 2003 en werd genomineerd voor de C.Buddingh'-prijs 2002. Gedichten van zijn hand verschenen onder andere in Bzzlletin, Het liegend konijn en Yang. Zijn studie Van Ostaijen tot heden werd bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Essay en Kritiek en de Literaire Prijs voor Essay van de Provincie Antwerpen.

In Europa Europa! vertelt Buelens het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in  Europese context. Aan de hand van hun werken en belevenissen belicht hij hoe onder meer de dichters Rainer Maria Rilke, Fernando Pessoa, Paul van Ostaijen, Anna Achmatova, Vladimir Majakovski, Siegfried Sassoon en Guillaume Apollinaire de oorlog hebben beleefd en beschreven. We zien hoe de Italiaanse Futuristen enthousiast campagne voeren om hun land in het conflict te betrekken maar ook hoe in 1916 het dadaïsme ontstaat vanuit een gevoel van walging over een cultuur die zo'n oorlog voortbracht. Gedichten worden massaal ingezet als propagandamiddel, maar tegelijk ook om te experimenteren met nieuwe vormen en ideeën.

Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens is de winnaar van de ABN AMRO Bank Prijs voor het beste non-fictie boek 2008.

Frans Timmermans

Frans Timmermans is sinds 22 februari 2007 staatssecretaris voor Europese Zaken, tevens verantwoordelijk voor Internationaal Cultuurbeleid. Frans Timmermans heeft een grote voorliefde voor literatuur en geschiedenis. Zo studeerde hij o.a. Franse taal- en letterkunde in Nijmegen en Nancy. Dhr. Timmermans begon zijn loopbaan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en was onder meer werkzaam op de Nederlandse ambassade in Moskou. In 1994 en 1995 was hij medewerker van Europees Commissaris Hans van den Broek en vervolgens adviseur en particulier secretaris van Max van der Stoel, Hoge Commissaris voor de nationale minderheden van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). Van 1998 tot 2007 was hij voor de PvdA lid van de Tweede Kamer, waar hij zich bezig hield met Europese zaken en defensie.

Margot Dijkgraaf

Margot Dijkgraaf is literair critica voor NRC Handelsblad en leidt Academisch-cultureel centrum SPUI25. Zij publiceerde onder andere Franstalige literatuur van nu. Een vreemd soort geluk (2003, De Geus) en De pen van Europa (2006, NRC/Prometheus).

Aanmelden

Toegang tot alle activiteiten is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link.

Verwijzingen

AANMELDEN 22 april

www.spui25.nl

Locatie

Spui 25-27

1012 WX  Amsterdam

Bron: Organisatie SPUI25


1.

More about...