Blog Sargentini: Kennismaken met de Straatsburgse mores

Thursday, March 12 2009

Dinsdag liep ik een dagje met Kathalijne i mee. Dat wil zeggen, ik kwam een dagje kennismaken, en bleek een geheel eigen programma te hebben. Kennismaken met de Nederlandse correspondenten aldaar (en het schijnt te zijn bevallen); filmpje opnemen voor de Vlaamse groenen; gesprek over Europees buitenlandbeleid, en even stiekem in de plenaire vergadering - ingeklemd tussen Sophie in t Veld i en Kathalijne. Het was de vijftigste 'verjaardag' van de inval van China in Tibet, vandaar het vlaggetje.

Nog een keertje zoenen met Dany Cohn-Bendit, dit keer voor de NOS-website over de EP-verkiezingen en daarna een glaasje wijn met CDA i-lijsttrekker Wim van de Camp i (ik, hij dronk warme choco).

Straatsburgse dagen, zijn hectische dagen. Kathalijne dacht de laatste hand te leggen aan de antidiscriminatierichtlijn, maar kwam totaal verhit terug van onderhandelingen met de christen-democraten. Die willen een uitgebalanceerd compromis over het reproductieve rechten en huwelijks recht uiteindelijk toch niet steunen. Europa laat dat aan de lidstaten i, en zal het homohuwelijk dus niet aan hen opdringen, maar dat was de Europese CDA' ers toch nog niet veilig genoeg. Daar ga ik Van de Camp de komende tijd mee om de oren slaan.

Joost i verdedigde zijn laatste Turkije rapport, het Eurovignet voor vrachtwagens werd goedgekeurd, de toegang tot Europese documenten werd verkwanseld, de CO2-uitstoot werd opnieuw onvoldoende teruggedrongen, maar een gezamenlijk asielbeleid kwam toch weer een stukje dichter bij.

's-Avonds met grote ogen zitten kijken bij de fractievergadering van de Europese groenen. Iedereen roept door elkaar, met of zonder microfoon. Ik denk dat de vertalers er voor spek en bonen bijzitten.

Het is even wennen, en die gangen zijn een doolhof, maar ik ga mijn weg wel vinden.

Judith Sargentini i