Delegatie naar de NAVO-assemblee (NAA)

De Parlementaire Assemblee van de NAVO is een overleg van ruim 250 parlementariërs uit de 1 lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie i (NAVO), aangevuld met gedelegeerden van de buitengewone lidstaten. De NAVO Parlementaire Assemblee is geen parlement, maar een overleg van nationale parlementen. Dit betekent dat de Assemblee geen traditionele parlementaire instrumenten tot zijn beschikking heeft, zoals het budgetrecht, het enquêterecht of het recht op inlichtingen. Ook kan de Assemblee geen ministers naar huis sturen.

Nederland heeft recht op zeven zetels in de Assemblee, tegenover bijvoorbeeld 36 van de Verenigde Staten. Acht Nederlandse leden komen uit de Tweede Kamer i, zes uit de Eerste Kamer i (steeds is de helft van de leden plaatsvervangend).

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) is een bondgenootschap van 1 landen die samenwerken om de veiligheid en vrijheid van de bondgenoten met behulp van politieke en militaire middelen te garanderen. Daarnaast zijn er 14 landen die als buitengewone leden (‘associate members’) een band met de NAVO hebben.

Griffier is Mw. F. Bakker-de Jong.

1.

Dossiers (doorlopende dossiers en beleidsdossiers)

2002-11-08 28676 - NAVO i