EU-top: Parlementsleden bereiden reacties voor op overeenkomst

Source: European Parliament (EP) i, published on Monday, June 25 2007.

Op zaterdag 23 juni werd in Brussel een overeenkomst bereikt over de toekomstige institutionele vorm van de EU. Daarbij werd aan de verschillende zorgen van de lidstaten tegemoet gekomen en tegelijk de meeste hervormingen van het constitutionele verdrag behouden. Deze week hebben de Parlementsleden de gelegenheid de aftredend voorzitter van de Europese Raad i Angela Merkel te laten weten wat zij denken van de overeenkomst. EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering is in ieder geval positief gestemd.

Op woensdag 27 juni zal een speciale plenaire zitting van het Europees Parlement worden gehouden, waarbij Angela Merkel de leden van het Europees Parlement verslag uit zal brengen van de verwezenlijkingen van het halfjaarlijkse Duitse voorzitterschap van de Europese Unie. Vanaf het begin maakte de Duitse overheid de voltooiing van een constitutionele overeenkomst het belangrijkste onderwerp van het voorzitterschap. Het zal daarom hoofdzakelijk op het resultaat van de top zijn van het afgelopen weekend dat de Parlementsleden het voorzitterschap zullen beoordelen.

Leden van het Europees Parlement vervullen een belangrijke rol in de volgende stadia van het proces. Een 'Intergouvernementele Conferentie' zal nu bijeengeroepen worden met als taak het nieuwe ontwerpverdrag zo spoedig mogelijk en in elk geval vóór eind 2007 op te stellen. Een delegatie van drie Parlementsleden zal aan de conferentie deelnemen, om ervoor te zorgen dat de stem van het Parlement wordt gehoord in het samenstellen van een verdrag.

Eerste reacties van Parlementsleden: ondanks compromis meer democratie

De voorzitter van het Parlement, Hans-Gert Pöttering, stemde in met het feit dat "de belangrijkste principes die door het Europees Parlement worden verdedigd een werkelijkheid zullen worden met deze verdragshervorming." Hoewel het Pöttering speet dat sommige institutionele veranderingen zullen worden uitgesteld, erkende hij dat dit een onvermijdelijk deel vormt van het bereiken van een overeenkomst.

Pöttering: "Dit compromis maakt de hervormingen mogelijk die noodzakelijk zijn om meer democratie en meer efficiency in de Europese Unie te bewerkstelligen. Op deze basis zal het nieuwe verdrag de rol van het Europees Parlement beduidend versterken daardoor de democratie in de Europese Unie verbeteren." Pöttering verwelkomde daarbij het feit dat het Europees Parlement drie vertegenwoordigers op de Intergouvernementele Conferentie zal hebben en dat het goedgekeurde tijdschema bekrachtiging van het nieuwe verdrag voorziet vóór de Europese verkiezingen van 2009.

"Substantie grondwet behouden"

Tegenover journalisten erkende de voorzitter van de Parlementaire commissie Constitutionele zaken Jo Leinen (Dui, sociaaldemocratische fractie) ook het behoud van veel standpunten die positief voor het Parlement uitpakten: "De substantie van de grondwet is behouden: veel punten die wij zouden willen doorgevoerd zien maken deel uit van de nieuwe tekst; één van de belangrijkste is de rechtspersoonlijkheid en de afschaffing van de pijlerstructuur."

Nochtans liet Leinen weten terughoudend te zijn over bepaalde compromissen, zoals de Britse opt-out van het Handvest van fundamentele rechten van de Europese Unie. Hij betreurde ook het afzien van het woord 'grondwet.' "Wij hebben de visie van de EU op de toekomst verloren", zo sprak hij.

Elmar Brok (Dui, Europese Volkspartij), die samen met Enrique Barón Crespo (Spa, sociaaldemocratische fractie) het rapport opstelde dat de aanbevelingen van het Parlement bevatte aan de leiders van de EU, was overwegend positief: "Ondanks alle compromissen is de substantie van de EU-ontwerpgrondwet behouden, bijvoorbeeld de uitbreiding van meerderheidsbesluiten, de regels betreffende het buitenlands- en veiligheidsbeleid, de introductie van de juridische persoonlijkheid en het juridisch bindende effect van het handvest van fundamentele rechten."

Het Parlement als geheel zal zijn mening over de nieuwe constitutionele overeenkomst naar buiten brengen op woensdag 27 juni. U kunt het debat live volgen op deze website van 15.00 tot 17.00.