Artikel 104: Beginselen
Iedere Lid-Staat voert het economisch beleid, dat noodzakelijk is om het evenwicht van zijn betalingsbalans in haar geheel te verzekeren en het vertrouwen in zijn valuta te handhaven, waarbij hij zorg draagt voor een hoge graad van werkgelegenheid en voor een stabiel prijspeil.
Voorop staat, dat elke Staat zich verbindt een economische politiek te voeren, gericht op het handhaven van het evenwicht in zijn algemene betalingsbalans en van het vertrouwen in de eigen munt, alsmede op de verwezenlijking van een hoge graad van werkgelegenheid en een stabiel prijsniveau (artikel 104).
Hoe formidabel deze taak is, heeft de ervaring in de afgelopen jaren ondubbelzinnig bewezen. De kans, dat op een gegeven ogenblik, door welke oorzaak of combinatie van oorzaken dan ook, toch in een of meerdere Lid-Staten tegelijk de hierboven beschreven doeleinden niet geheel bereikt worden en de situatie bijzondere maatregelen vereist, is reëel.
Vele dier bijzondere maatregelen zullen de functionering van de Gemeenschappelijke Markt en met name de concurrentieverhoudingen beinvloeden en daarop een schadelijk effect kunnen hebben. Hierbij zij de kanttekening gemaakt, dat ook de situatie van een voortdurend tekort of surplus op de betalingsbalans zelf of het gedurende langere tijd bestaan van een over-, c.q. ondergewaardeerde wisselkoers deze concurrentieverhoudingen reeds nadelig kunnen beïnvloeden.
Voorziening voor excessieve devaluatie
Wel is in het Verdrag een zekere voorziening getroffen voor het geval van een excessieve devaluatie (of appreciatie), welke niet of niet ten volle door de beginselen van artikel 104 zou worden gerechtvaardigd. In een dergelijk geval kunnen de partnerlanden door de Commissie worden gemachtigd tijdelijk tegenmaatregelen te nemen (artikel 107, lid 21).
Iedere Lid-Staat voert het economisch beleid, dat noodzakelijk is om het evenwicht van zijn betalingsbalans in haar geheel te verzekeren en het vertrouwen in zijn valuta te handhaven, waarbij hij zorg draagt voor een hoge graad van werkgelegenheid en voor een stabiel prijspeil.
De lidstaten voeren hun economisch beleid teneinde bij te dragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de Gemeenschap, als omschreven in artikel 22, en in het kader van de in artikel 99, lid 23, bedoelde globale richtsnoeren. De lidstaten en de Gemeenschap handelen in overeenstemming met het beginsel van een openmarkteconomie met vrije mededinging, waarbij een doelmatige allocatie van middelen wordt bevorderd en met inachtneming van de beginselen die zijn neergelegd in artikel 44.
- 1.1. Iedere Lid-Staat behandelt zijn wisselkoerspolitiek als een aangelegenheid van gemeenschappelijk belang.
- 2.De Gemeenschap heeft tot taak, door het instellen van een gemeenschappelijke markt en een economische en monetaire unie en door de uitvoering van het gemeenschappelijk beleid of de gemeenschappelijke activiteiten, bedoeld in de artikelen 3 en 4, het bevorderen van een harmonische, evenwichtige en duurzame ontwikkeling van de economische activiteit binnen de gehele Gemeenschap, een hoog niveau van werkgelegenheid en van sociale bescherming, de gelijkheid van mannen en vrouwen, een duurzame en niet-inflatoire groei, een hoge graad van concurrentievermogen en convergentie van economische prestaties, een hoog niveau van bescherming en verbetering van de kwaliteit van het milieu, een verbetering van de levensstandaard en van de kwaliteit van het bestaan, de economische en sociale samenhang en de solidariteit tussen de lidstaten.
- 3.1. De lidstaten beschouwen hun economisch beleid als een aangelegenheid van gemeenschappelijk belang en coördineren het in het kader van de Raad, overeenkomstig het bepaalde in artikel 98.
- 4.1. Teneinde de in artikel 2 genoemde doelstellingen te bereiken, omvat het optreden van de lidstaten en de Gemeenschap, onder de voorwaarden en volgens het tijdschema waarin dit Verdrag voorziet, de invoering van een economisch beleid dat gebaseerd is op de nauwe coördinatie van het economisch beleid van de lidstaten, op de interne markt en op de uitwerking van gemeenschappelijke doelstellingen en dat wordt gevoerd met inachtneming van het beginsel van een openmarkteconomie met vrije mededinging.