D.J.G. (Dion) Graus

foto D.J.G. (Dion) Graus
bron: Tweede Kamer
Source: Parlement.com.

Dion Graus (1967) is sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV i. Hij was presentator van een dierenprogramma op de commerciële zender TV Limburg. De heer Graus heeft als woonplaats Heerlen. Hij houdt zich in de Tweede Kamer vooral bezig met midden- en kleinbedrijf, luchtvaart, mainports, banken en financieel toezicht. De heer Graus was lid van de parlementaire onderzoeks- en enquêtecommissie kredietcrisis.

PVV
in de periode 2006-heden: lid Tweede Kamer

1.

First names

Dion Jean Gilbert (Dion)

2.

Personal data

Place and date of birth
Heerlen, 19 March 1967

3.

Party/Movement

Party/Parties
PVV (Partij voor de Vrijheid)

4.

Main functions and occupations

  • manager "Nutraceuticals Chassot/ Vétoquinol", Franse producent van diergeneesmiddelen, from 1 June 2002 until 4 June 2003
  • presentator en producent bij TV Limburg (commerciële regionale zender), from 2003 until August 2006
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 30 November 2006

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Other positions

Derived functions (2/3)
  • lid Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel (Tweede Kamer der Staten-Generaal), from 16 November 2010 until 8 November 2011
  • ondervoorzitter themacommissie Dierhouderij (Tweede Kamer der Staten-Generaal), from 18 November 2010 until 14 June 2011

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Education

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activities

as Member of the Parliament (2/5)
  • Had een belangrijk aandeel in de komst in 2010 van aparte dierenpolitie. Het kabinet-Rutte II draaide die maatregel deels terug.
  • Diende in 2019 samen met zijn fractiegenoten Alexander Kops en Roy van Aalst een initiatiefwetsvoorstel in houdende een noodregeling over stikstof. Het wetsvoorstel werd door de Tweede Kamer verworpen. (35.333)

Dissenting voting behaviour (0/1)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

8.

Miscellaneous

algemeen (3/10)
  • Toen hij tijdens een spoeddebat over de walvissenjacht op 8 april 2008 zei: "Mogelijk is de heer Ormel een beginnend lijder aan Alzheimer. Ik zal het nog een keer oplezen..." schakelde de Voorzitter zijn microfoon uit, waarna hij het spreekgestoelte en de zaal verliet
  • In januari 2019 deed zijn ex-vrouw aangifte tegen hem vanwege psychische mishandeling en gedwongen seks met zijn beveiligers. In 2020/2021 kwam via NRC Handelsblad nieuwe informatie naar buiten, die door de rijksrecherche werd onderzocht. In december 2021 seponeerde het OM de zaak op grond van ontbrekend bewijs.
  • In 2019 berichtten EenVandaag en De Volkskrant dat hij ten onrechte Heerlen opgaf als woonplaats, omdat hij feitelijk in een appartement in Voorburg woonde. Daardoor had hij ten onrechte een hoge reiskostenvergoeding genoten. Het Kamerpresidium zag echter af van een onderzoek.

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

9.

Family

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Extended version

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.