Zalm reserveert honderden miljoenen voor ESF-strop - EU monitor

EU monitor
Sunday, August 9, 2020
calendar

Zalm reserveert honderden miljoenen voor ESF-strop

Friday, January 27 2006, 16:26

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt er rekening mee dat de abrupte sluiting van het ESF-loket de schatkist 300 tot 400 miljoen euro gaat kosten. Dat bevestigde een woordvoerster van het ministerie van Financiƫn vrijdag.

Eerder deze week sprak de rechtbank in Den Haag zich uit in een zaak die aanvragers van Europees subsidiegeld hadden aangespannen tegen staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken). Deze nam eind oktober zijn omstreden beslissing.

Ongeveer zeventig aanvragers tekenden bezwaar aan tegen het besluit en Van Hoof kreeg veel kritiek vanuit de Tweede Kamer. Zelfs zijn eigen VVD maakte hem stevige verwijten.

Bodemprocedure

De Stichting Opleidingsfonds Groothandel (SOG) stapte naar de voorzieningenrechter om het besluit van Van Hoof aan te vechten. De rechter stelde dat de VVD-bewindsman alsnog de 38 subsidieaanvragen van de SOG moet beoordelen die binnenkwamen na de 'sluitingsdatum'.

In het vonnis schrijft de rechtbank dat de staatssecretaris deze aanvragen niet mag afwijzen zonder inhoudelijke motivatie. Naast het kort geding loopt er ook een bodemprocedure over de plotselinge sluiting van het ESF-loket. De uitspraak in die zaak wordt eind dit jaar verwacht.