GALILEO

Source: Europa Nu.

Galileo is een mondiaal, civiel satellietnavigatiesysteem van de EU in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA i en het Agentschap van de Europese Unie voor het ruimtevaartprogramma (EUSPA) i. Galileo is het grootste Europese ruimtevaartproject ooit. Het is sinds december 2016 operationeel en is in principe voor iedereen gratis toegankelijk. Met dit civiele satellietnavigatiesysteem wil Europa onafhankelijk worden van het Amerikaanse GPS.

Het satellietnavigatiesysteem bestaat uit 30 satellieten (27 + 3 reserve) die veel nauwkeuriger informatie kunnen verstrekken dan het Amerikaanse Global Positioning System (GPS). Het is een verbetering is van de bestaande systemen en het maakt Europa minder afhankelijk maken van andere landen.

Het project is in 2003 goedgekeurd door de Europese Unie en de ESA. Sinds 15 december 2016 kunnen bedrijven gebruik maken van het Europese Navigatienetwerk Galileo. Op 12 december 2017 werden nog eens vier satellieten gelanceerd, daarmee waren 22 van de totaal 30 satellieten in een baan rond de aarde gebracht.