Tweede-Kamerlid Karin Adelmund (PvdA) overleden

Friday, October 21 2005, 14:04
 Karin Adelmund vergrootglas

Het Tweede-Kamerlid Karin Adelmund is op 56-jarige leeftijd plotseling aan een hartstilstand overleden. Dat heeft de PvdA bekendgemaakt. Mevrouw Adelmund was in de periode 1994-1998 en sinds mei 2002 voor de PvdA lid van de Tweede Kamer. In het kabinet-Kok II was zij staatssecretaris van onderwijs.

Mevrouw Adelmund begon haar loopbaan, na korte tijd bij de Universiteit van Amsterdam te hebben gewerkt, bij de Vrouwenbond van de FNV. Van die vakbond werd zij later vice-voorzitter. In 1994 haalden Rottenberg en Vreeman haar naar de Tweede Kamer. Het Kamerlidmaatschap combineerde zij vanaf 1997 anderhalf jaar met het voorzitterschap van de PvdA.

Zowel in haar vakbondstijd als in de politiek toonde mevrouw Adelmund een grote betrokkenheid bij sociale problemen. Twee keer brak zij in de Kamer in tranen uit; bij een debat over herkeuringen in de WAO en toen zij als staatssecretaris vond dat succesrijke allochtone jongeren onderbelicht bleven.

In de Tweede Kamer hield Karin Adelmund zich recentelijk vooral bezig met het grotestedenbeleid. Verder was zij voorzitter van de commissie voor het integratiebeleid.

De Tweede Kamer zal vanwege het overlijden van mevrouw Adelmund komende dinsdag niet vergaderen.

bron: NOS