Commissie Geloofsbrieven verwerpt bezwaar LPF

Wednesday, January 29 2003, 15:47

Er is geen reden om te twijfelen aan de juiste uitslag van de verkiezingen van 22 januari. Tot die bevinding komt de Tweede-Kamercommissie die de geloofsbrieven i van de nieuwe leden heeft onderzocht. Namens de LPF had mr. O. Hammerstein bezwaar gemaakt, omdat volgens hem door een fout van de Kiesraad de LPF een negende zetel is misgelopen.

Op de kandidatenlijst van de LPF was de naam van de nummer acht, het Amsterdamse raadslid mevrouw Gonny van Oudenallen i, door de Kiesraad veranderd in H.F.M. Koster. Onder die naam staat zij namelijk geregisteerd bij de centrale bevolkingsadministratie. Hierdoor was het, zo stelt Hammerstein, voor kiezers niet duidelijk dat mevrouw Van Oudenallen kandidaat was. Daardoor is de LPF waarschijnlijk circa 9000 stemmen, en daardoor de laatste restzetel misgelopen, aldus Hammerstein.

De commissie van de geloofsbrieven achtte de argumenten die daarvoor door de LPF zijn aangevoerd echter ontoereikend. De partij had eerder ingestemd met een door de Raad van State voorgestelde schikking, waardoor de fout van de Kiesraad in enkele dagbladen is gerectificeerd. Bij de vaststelling van de officiële uitslag heeft de LPF bovendien te laat bezwaar gemaakt.

 

verwant nieuws